På söndag avgörs Tysklands framtid

20 september 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

▶ Angela Merkel sitter kvar som förbundskansler enligt de flesta bedömare
▶ Många tror på koalition mellan socialdemokrater och kristdemokrater
▶ Die Linke, tyska Vänsterpartiet, ligger stadigt på 10 procent i mätningarna

 

 

På söndag är det val till förbundsdagen, parlamentets andra kammare, i Tyskland. Efter valet avgörs hur nästa regering ska se ut och vem som väljs till kansler – någon annan än Angela Merkel har inte nämnts på allvar.
Däremot är det inte helt klart hur den nya tyska regeringen kommer att se ut. Trots att kristdemokraterna, CDU ligger på ganska stadiga 37 procent i undersökningarna och socialdemokraterna, SPD, håller sig på 25 procent, kan ingen veta säkert hur en koalition kan se ut. CDU vill regera vidare med det mycket liberala och företagarvänliga FDP, de fria demokraterna men detta parti störtdök i lokalvalet i Bayern förra veckan och riskerar att inte komma in i förbundsdagen. Fem procent är den gräns som gäller. Många tror på en ny bred koalition med kristdemokraterna och socialdemokraterna, med Merkel som kansler.
En sådan bred koalition styrde under åren 2005-2009.

Die Linke, tyska Vänsterpartiet, talas det inte så mycket om i media och inte alls i regeringssammanhang. Det är ändå det tredje största partiet i opinionsmätningarna, med cirka 10 procent. I den nuvarande förbundsdagen är die Linke fjärde största parti, men liberalerna FDP har sjunkit katastrofalt och ligger på 5 procent i mätningarna.
Men en kommentator i brittiska Guardian anser inte att die Linke ska räknas ut, ”det enda partiet som inte hänger med på nedskärningarna” och ”ett av de få verkligt oppositionella partierna i Tyskland”. Dessutom har partiet stabiliserat sin närvaro i förbundsdagen de senaste valen.
I programmet ingår bland annat stopp för vapenexport, inga tyska trupper utomlands, den högsta föreslagna minimilönen och pensionen, en låg pensionsålder och stopp för bemanningssystemet (700 000 tyskar arbetar som inhyrda).

De Gröna, en tänkbar koalitionskandidat för båda de stora partierna, ligger på cirka 9 procent, men har råkar ut för en pinsam skandal de senaste dagarna, om ett 30 år gammalt dokument med krav på tillåtet sex med underåriga, alltså en pedofilskandal.
Två uppstickare, det EU-kritiska Alternative für Deutschland och Piratpartiet, är okända kort, och ingen kan förutse utgången här. Piratpartiet låg senast på 3 procent i mätningarna.

Men de tyska väljarna är allt mer opålitliga i opinionsundersökningarna. Inte heller i Tyskland finns den gamla ”partisolidariteten” kvar på samma sätt som förr. De beslutar sig också allt senare. Siffrorna skiftar, men att en tredjedel inte har bestämt sig ännu är en vanlig uppgift (dubbelt så många som valet 2002).
Socialdemokraterna har tagit det drastiska steget att följa Barack Obamas exempel och knacka dörr, en helt ny metod i Tyskland. Fem miljoner dörrar ska knackas.
För ett tiotal år sedan slaktades en stor del av den tyska välfärden, under socialdemokratiskt styre. Bra för företagen, men med svåra följder för de anställda.
– Idag har nära en fjärdedel av de privatanställda en timlön under 9,15 euro – snittet ligger på 6,6 euro (57 svenska kronor). Det är följden av Agenda 2010, säger Ulrich Schneider, chef för en välgörenhetsorganisation, till Deutsche Welle.
20 procent av alla anställda i Tyskland tjänar nätt och jämt så att de kan leva på det, skriver Deutsche Welle, och Guardian beskriver McJobs, minijobben där den anställde kan tjäna upp till 450 euro, 3 800 svenska kronor, utan att betala skatt, samt tillägger att bara Litauen har högre procent av låginkomsttagare, de som tjänar mindre än två tredjedelar av riksgenomsnittet.

Ett högt valdeltagande brukar vara positivt för socialdemokraterna. Somliga spekulerar i att Angela Merkel försöker söva ner väljarna med den allra tråkigaste valkampanj, eftersom då bara de borgerliga och plikttrogna väljarna orkar masa sig till vallokalerna. I själva verket kör hon knappast med något program alls. Der Spiegel Skriver: ”Men i denna kampanj har Merkel bara ett budskap: Merkel.

Gunvor Karlström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.