Över hela landet: Nej till vinst i välfärden

14 september 2013

Förstasidan, Intervju

 

 

 

 

 

 

▶Folkkampanjen för Gemensam Välfärd: nästa vecka blir det aktioner!
▶Linköping hoppas på mycket folk till son manifestation
▶Umeå planerar inför hela valåret: välfärden på agendan

 

”Det får vara nog nu, av nedskärningar, privatiseringar och vinstdrift av vård, skola och omsorg! Vår gemensamma välfärd ska rustas upp och styras demokratiskt för människors behov och inte för vinstdrivna bolag.”
Det säger Folkkampanjen för Gemensam välfärd i sitt upprop som startades den 1 maj och som manifesteras i en landsomfattande aktionsdag den 21 september – knappt ett år före valet. Internationalen tog kontakt med ansvariga för kampanjen i några städer för att få veta vad som händer denna viktiga dag.

Axel Gruvaeus, Folkkampanjen i Linköping, berättar om vad som händer i Linköping:

Vad händer i Linköping 21 september?
– Vi arrangerar en manifestation inom Kampanjen för Gemensam Välfärd. Detta för att synliggöra nedmonteringen av vårt gemensamma samhälle till förmån för kapitalägare.

Vad är syftet med denna manifestation?
– Att synliggöra välfärdsfrågan i det offentliga, men också att samla opinionen som finns bakom gemensam välfärd. Manifestationen utgör förhoppningsvis starten på ett långsiktigt nätverkande för opinionsbildning.

Förväntar ni er stor uppslutning?
– Målet från vår sida i Linköping är att arrangera en så bra manifestation som möjligt och nå ut till folk på plats. Förhoppningsvis får vi många att stanna till.

Ida Linander, Folkkampanjen i Umeå:

Vad händer i Umeå den 21 september?
– Vi kommer att ha en manifestation på rådhustorget med tal och musik. Det kommer talare från olika delar av välfärden; läkare, sjuksköterskor, lärare, talare från Kommunal och från Jordens vänner som kommer prata om kollektivtrafiken. Vi kommer att ha artister och vi kommer att dela ut flygblad och bjuda på fika. Det känns viktigt att prata med folk om vad de tycker om de här frågorna så det kommer vara en viktig sak. Sen har vi ett par kulturgrejer till på planeringsstadiet men det är inte riktigt klart än.
– På kvällen kommer det vara pop-quiz för välfärden på Bakfickan på Scharinska.

Vad är syftet med denna manifestation?
– Här i Umeå ser vi den 21 september som ett startskott för det arbete som ska ske under valåret. Det har som mål att sätta välfärdsfrågan högt på agendan till valet. Men det handlar också om att informera människor om vad som händer i välfärden, vad vinster och nedskärningar får för konsekvenser och hur vi som arbetar inom välfärdssektorn ser och känner av de konsekvenserna.
– Och såklart om att protestera mot den utveckling som sker, protestera mot att vi i vården får allt mindre tid till patienterna, mot att skillnaderna i ohälsa växer, mot att våra lärare och sjuksköterskor inte kan få skäliga löner medan riskkapitalbolagen gör miljardvinster.

Förväntar ni er stor uppslutning?
– Vår facebooksida växer för varje dag, och på Socialistiskt forum i Umeå i slutet av augusti anordnade vi ett fullsatt seminarium kring dessa frågor så jag tror att intresset är stort. Dessutom är vi ute ett par gånger i veckan och delar ut flygblad. Jag tror också att det finns en frustration hos både personal och befolkningen i stort, i att se hur den behovssstyrda, generella och trygga välfärden nedmonteras och ersätts med en vinstdriven marknadssektor. Så jag hoppas och tror på en stor uppslutning.

Liza Ahnland

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.