Moskvas borgmästarval väcker frågor om oppositionens framtid

11 september 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Det mest omtalade valet i Rysslands moderna historia var varken ett president- eller parlamentsval, utan det borgmästarval som hölls i Moskva i söndags. Att det ens skulle bli ett val just i år stod klart med kort varsel, då den sittande Putintrogne borgmästaren Sergej Sobjanin frivilligt avgick och utlyste nyval trots att det var flera år tills nästa inplanerade val skulle hållas.
Men Sobjanin ställde själv upp till omval, och hela spektaklet ses som en fint för att stärka Sobjanins makt medan han fortfarande åtnjuter ganska stor popularitet bland moskoviterna.

Det som gjorde valet unikt var att utöver de vanliga av regimen sanktionerade kandidaterna, fick också en välkänd oppositionskandidat, högerpopulisten Aleksej Navalnyj, möjlighet att ställa upp. Dessutom fick Navalnyj enorma resurser till en intensiv valkampanj som lånade sin estetik från amerikanska personvalskampanjer, i stil med vad man i Ryssland aldrig tidigare skådat. Regimen räknade med att Navalnyj ändå inte utgjorde något hot, men att hans kandidatur i alla fall skulle legitimera valet i folks ögon.
Men när valsedlarna väl var lagda verkade det ändå som regimen blev tvungen att fuska med rösträkningen. Enligt den oberoende valobservatören Golos fick Sobjanin bara runt 49 procent av rösterna, vilket skulle ha inneburit en andra valomgång. Men regimen trollade fram några röster till så att Sobjanin fick 51,37 procent och kunde utlysas som segrare. Samtidigt kom Navalnyj på klar andraplats med officiellt 27,56 procent, medan det stalinistiska kommunistpartiets kandidat Ivan Melnikov blev trea med runt 10 procent av rösterna.

Det var uppenbart att många vanliga människor stödde Aleksej Navalnyj just för att han representerade något nytt, utan att kanske egentligen förstå vilken politik han står för. På måndagskvällen samlade Navalnyj sina anhängare till en stor demonstration på det symboliskt laddade Bolotnaja-torget i Moskva, där många tidigare massdemonstrationer mot Putin har hållits.
I sitt tal hånade Navalnyj de andra kandidaterna och påstod att han var ”den enda oppositionsledaren i Ryssland”. Samtidigt sitter den unge vänsterledaren Sergej Udaltsov fängslad för sin ledande roll i proteströrelsen mot Putin, och fick ingen möjlighet att själv ställa upp i valet. Udaltsov och Navalnyj var tidigare de två mest kända oppositionsledarna och samarbetade under proteströrelsens framväxt. Men med Udaltsov fängslad finns bara Navalnyj kvar.

När högerpopulisten Navalnyj nu får ta på sig rollen som ”Rysslands enda oppositionsledare”, är det en allt mer tämjd Navalnyj som fortsätter sin politiska karriär med Putinregimens välsignelse.
Den unga ryska vänstern, som fram tills Putins selektiva repression slog mot just dem var den ledande kraften i oppositionen, står nu inför ett svårt dilemma. Ska de stödja Navalnyj som uppenbarligen har ett visst folkligt stöd, eller ska man bryta helt med denna ”oppositionsledare” och riskera att stå ensamma och svaga, men med rent mjöl i påsen?

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.