Manifestation för Volvojobben i Umeå:”Vi vill utveckla, inte avveckla!”

20 september 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter, På plats, Umeå

Molnen flyger fram över himlen och det är fullt på Rådhustorget i Umeå. Budskapet på plakaten som sticker upp i folkmassan är tydligt: ”Rör inte våra jobb!”
Det är fredag 13 september och det är manifestation för Volvojobben och för industrin i Norrland. En reaktion på att Volvo GTO håller på med en utredning för att sänka kostnaderna och öka vinstmarginalen – en utredning som kan komma att leda till att 500 jobb försvinner från hyttmonteringen i Umeå.
Samtliga fackföreningar på Volvo deltar. Samlingen på torget gäller inte bara de 500 jobben. Det handlar om en större oro. Misstanken att det bara är första steget till en total nedläggning av Norrlands största industriarbetsplats.

Och det är inte bara oro, det är även frustration och ilska. Frustration över att besluten fattas långt från de anställda, att känslan av maktlöshet kommer som ett brev på posten.
Ilska över att Volvo, för inte så länge sedan, fått ett omfattande investeringsstöd som bland annat utlovades gå till att fabriken i Umeå skulle kunna vara en komplett hyttleverantör tjugo år framåt i tiden.
Men ilskan riktas inte bara mot Volvo, utan även mot den sittande regeringen som i princip har halverat transportstödet till Volvofabriken i Umeå. Produktionen kan därför inte ske på lika villkor som i andra delar av landet.
På den ännu existerande talarplattformen, Apberget – riven några dagar senare på grund av att de massiva nybyggnads­projekten i Umeå – står riksdagsmannen Isak From (S). Han menar att välfärden försvinner med jobben:
– Det är industrin som har byggt vårt välstånd, och det är industrin vi kommer att leva vidare på. Umeå skulle bli fattigare utan Volvo, men det måste också stå klart för Volvo att Volvo skulle bli jävligt mycket fattigare utan Umeå. Jag ska jaga Annie Lööf, jag ska interpellera Anders Borg. Om ett år är det val och det är upp till oss att tillsammans få till en reell förändring.
Åsa Dahlsten läser upp uttalanden som enhälligt antas av åhörarna, ett till Volvoledningen och ett till Sveriges regering och riksdag. Det handlar om alla som skulle drabbas, om riskerna med att flytta något som fungerar bra, om krav på att ett transportstöd säkerställs, och att regering och riksdag kräver av Volvo att inte svika löftet om en komplett hyttfabrik.

Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, står på talarlistan, men IF Metalls ordförande, Jan-Olov Carlsson, meddelar att flyget från Stockholm är försenat, istället plockar kommunalrådet Tamara Spiric (V) upp tråden och talar om Volvos samhällsansvar. Om miljardvinsterna och de statliga pengarna. Som vänsterpartist vill hon säga till de Volvoanställda:
– Vi har alltid stått vid er sida i arbetarkampen, och det tänker vi göra även denna gång.

Jan-Olov Carlsson får ett enhälligt JA när han undrar om alla skriver under på att kräva att monteringen blir kvar i Umeå. Han berättar att han fått ett brev från chefen för hela Volvos industri:
– Han skrev att visst får man ha protester, men man brukar vänta tills det är nedläggelse på gång. Vi menar: varför vänta tills allting redan är förstört? Vad vill vi ha?!
”Jobben kvar!”

Kommunalrådet Lennart Holmlund (S) menar att Volvo inte verkar ha bestämt sig, att det gäller att kämpa tillsammans den tid som är kvar innan beslutet tas.
Nu är tiden egentligen över för mötet. Men Jan-Olov Carlsson uppmanar alla som vill att stanna kvar en stund till; Jonas Sjöstedt är på ingång. Planet har landat. Samtalen surrar på torget medan vi väntar. Snart kommer nya uppgifter:
– Taxin är just nu på kyrkbron… nu är den i rondellen!
Och så springer Jonas Sjöstedt upp till talarstolen och håller ett snabbt och sammansatt brandtal till dem som har orkat vänta. Han jämför med hur de styrande i Europa värnar om sina länders industrier:
– Vi vill ha en regering även i Sverige som slåss för svensk industriproduktion.
Han talar om konsekvenserna som skulle bli om jobben försvinner. Om ringarna på vattnet: familjerna till de Volvoanställda, underleverantörerna:
– För Umeå är det här viktigt, vi vill utveckla, inte avveckla!
Om investeringsstödet från staten säger han att Volvo måste ställa upp tillbaka. När det gäller det nedskurna transportstödet riktar han sig till Annie Lööf:
– Är det så att man ska ha lika villkor för produktion i hela landet? I så fall måste man växla upp transportstödet till vad det var.

Jonas Sjöstedt påpekar att Volvo tickar in pengar, att riktigt värde bara kan skapas genom arbete, och att de som jobbar på Volvo drar in några hundratusen i vinst till aktieägarna varje år:
– När ni har jobbat in pengar till dem måste man kunna kräva lite lojalitet tillbaka. Volvo, ni har ett samhällsansvar mot dem som har skapat era vinster genom åren.
Vinden rasslar i björkarna. Solen lyser igenom molnen ibland. Folkmassan börjar skingras. Än är jobben kvar i Umeå.

Text och foto:
Emma Lundström

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.