Grekland: ”Mordet på Pavlos Fyssas var planerat”

25 september 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

 

I förra veckan mördades den grekiske vänstermusikern Pavlos Fyssas på ett kaffe i Aten av fascister från partiet Gyllene gryning.
En avhoppad medlem i Gyllene gryning beskriver en paramilitär organisering, med band till polisen i Nikaia där Fyssas mördades och order om attacker som utgår från partihögkvarteret. Det är en oroande bild avhopparen ger.

Den före detta medlemen anger namn och information om Gyllene grynings stormtrupp i Nikaia (i Atens stadsdel Pireus). Han säger att Pavlos Fyssas mördare var biträdande chef i stormtruppen och att den unge 34-årige rapparen blev ett mål på grund av sin antifascistiska aktivism.
Avhopparen namnger stormtruppens chef och vilken parlamentsledamot som informeras om varje aktion så att partichefen själv kan ge grönt ljus.

I intervjun som publicerats i tidningen Ethnos, säger avhopparen att Gyllene grynings stormtrupp i Nikaia lyder under Giorgos Patelis som står under överinseende av Ioannis Lagos, parlamentsledamot för Gyllene gryning.
– Patelis sa till oss att vi måste ges ett okej från Lagos som informerade chefen (GG:s partichef Michaloliakos). Vare sig det handlade om att anta slagord eller ”roa” oss med en pakistansk invandrare skulle Patelis och Lagos först informeras, påstår avhopparen.
Han förklarar också att stormtruppen i Nikaia är en hierarkisk struktur uppbyggd som en paramilitär kriminell organisation. Han säger också att stormtruppens ledning håller till i Gyllene grynings partilokaler. Därifrån utgår alla order om attacker mot invandrare och andra aktioner. Där förvaras också de vapen som alltid ”försvinner” i god tid om man väntar besök av polisen.
Avhopparen säger att de förvarnas om polisens nedslag eftersom en polis på stationen i Nikaia är medlem i partiet och ger information till lokalorganisationen. Polisen ser också till att ”skydda” alla som tas på bar gärning.

När det gäller mordet på Pavlos Fyssas säger han:
– Jag vet att de var ute efter honom eftersom han sjöng antifascistiska låtar. I en del av dem förolämpade han medlemmar i Gyllene gryning.
Vad gäller mobiliseringen av partiets medlemmar den ödesdigra natten och till frågan om vilka som kontaktades från kaféet där Pavlos Fyssas mördades säger han:
– Det var Patelis. Alla har hans telefonnummer. Den som ringde kontaktade endera Patelis eller någon som informerade Patelis. Han i sin tur har kontaktat Lagos som i sin tur informerat partichefen Michaloliakos. Under hela den tid jag var medlem i lokalorganisationen i Nikaia var det så det fungerade.

A l’Encontre
Översättning Benny Åsman

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.