Frihet åt Udaltsov och de andra Bolotnaja-fångarna

26 september 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter, Utrikes

I Rysslands pågår nu en selektiv repression mot den demokratiska vänsteroppositionen för dess roll i proteströrelsen mot Putin. Medan högerpopulisten Aleksej Navalnyj får regimens välsignelse att försöka ta över hela oppositionsrörelsen, sitter den unge vänsterledaren Sergej Udaltsov sedan i februari i husarrest, nästan helt isolerad från omvärlden med undantag för kontakten med sin advokat.

Kremltrogna tidningar skriver hånfullt om Udaltsov som ”han som numera bara sitter hemma”, så att vanligt folk ska tro att det är självvalt och att han har tröttnat på politiken och gett upp. Samtidigt inleds nu rättegångarna mot de 28 vänsteraktivister som står åtalade för ”upplopp” i samband med demonstrationen mot Putin på Bolotnaja-torget den 6 maj förra året. Sergej Udaltsov är den huvudåtalade i denna grupp och riskerar det längsta fängelsestraffet.

I duman har det stalinistiska kommunistpartiet för en gångs skull gjort något bra och lyft fram frågan om att ge Bolotnajafångarna en allmän amnesti. Putin svarade att när rättegångarna är över ska han tänka på saken, men att vissa av de åtalade i så fall självklart måste undantagas en sådan amnesti.
Uppenbarligen är president Vladimir Putin riktigt riktigt rädd för Sergej Udaltsov. Det gör honom till den viktigaste oppositionsledaren i Ryssland.
Frihet åt Sergej Udaltsov och de andra Bolotnaja-fångarna.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.