”Syriska folket får lita till egna krafter”

14 september 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

 

 

Ett förslag att ställa Syriens kemiska vapen under internationell kontroll har välkomnats av såväl regimen som världssamfundet. Förslaget offentliggjordes av Ryssland men enligt den ryska utrikesministern Sergei Lavrov ska det ha tagits fram efter överläggningar med USA, rapporterar ryska medier. Frankrike ska lägga fram en resolution inför FNs säkerhetsråd som går ut på att kemvapnen sätts under internationell kontroll för att senare förstöras. Syrien har lovat samarbeta fullt ut med FN och Ryssland angående de kemiska vapnen.
– Vi går med på Rysslands initiativ som förhindrar en USA-aggression mot vårt land, sade Syriens utrikesminister Walid Moallem till amerikanska CBS News.

Det som för några veckor sedan framstod som ett nära förestående USA-lett anfall mot den syriska regimen verkar därmed ha avvärjts för tillfället. Redan innan fanns det tvivel kring om ett eventuellt angrepp alls skulle röstas igenom i den amerikanska kongressen sedan ett brittiskt deltagande röstades ner i Storbritanniens parlament i slutet av augusti.
Obama-administrationen hade gjort klart att ett eventuellt angrepp inte syftar till att försvaga Assadregimen utan att bara förhindra användningen av kemvapen. Wall Street Journal rapporterade i förra veckan om att Pentagon hade fått riktlinjer om att ta fram en anfallsplan som inte driver bort Assad från makten eftersom ”fel grupper inom oppositionen kan dra fördel av det”. Barack Obama sade i en tv-intervju på måndagen att om användningen av kemiska vapen kan förhindras på diplomatisk väg så föredrar han detta.
I ett tal till nationen på tisdagskvällen var han dock tydlig med att dörren för ett militärt agerande står öppen om diplomatin misslyckas.

USA är fast i ett långvarigt krig i Afghanistan och inbegripet i ett lågintensivt drönarkrig mot ”misstänkta terrorister” i Pakistan, Jemen och på andra håll. Aptiten för ett kostsamt ingripande som kan sätta amerikanska soldatliv på spel och som inte ses ligga i USAs intresse är knappast stor bland de styrande och bland allmänheten.
Länder traditionellt allierade med USA har med få undantag varit avvaktande till att ansluta sig till ett militärt ingripande och stött på inhemsk opposition från politiska partier och allmänheten. Med det i bakhuvudet är det inte svårt att förstå varför länder som USA, Frankrike och Storbritannien trots sin Assadkritiska retorik uppvisar en sådan lättnad inför att ett ingripande tack vare Rysslands manöver inte längre syns vid horisonten.

Samtidigt varnar Frankrikes utrikesminister för ”extremt allvarliga” konsekvenser om Syrien bryter mot en eventuell FN-resolution om kemvapnen. Den syriska oppositionen i exil och aktivister inne i landet litar inte på regimens löften och misstänker att Assad och Ryssland bara vill vinna tid med manövern.
General Salim Idris från Fria Syriska Arméns högsta militärråd krävde på tisdagen i en debattartikel i Washington Post tillsammans med Syriska Nationella Koalitionen ett militärt ingripande för att avsätta Assad och varnar för att regimen annars kommer fortsätta trappa upp våldet och återigen ta till kemiska vapen.

De varnar också för att ”extremister” och ”Al-Qaida-liknande terrorister” gynnas om Assad får fortsätta styra. Det är dock långt ifrån alla inom oppositionen och bland aktivisterna som stödjer ett amerikanskt ingripande mot Assad. Många ser med misstänksamhet på USAs intentioner och tror att Obama mer vill rädda sitt eget anseende än att hjälpa oppositionen med att bli av med Assad. Abdel Jabbar Akaidis, FSA-chef i Aleppo-provinsen, uttalande i nättidningen Syria Deeply är ett exempel:
– En lätt stöt skulle vara värre än att inte göra något alls, säger han. Om det inte är dödsstöten kommer det här spelet bara hjälpa regimen ännu mer. Det syriska folket kommer bara uppleva mer död och förstörelse när regimen går till motangrepp.

Det syriska folket lär fortsatt uppleva död och förstörelse oavsett ett militärt ingripande och oavsett om världssamfundet lyckas få bort Assad-regimens kemiska vapen eller ej. Att det syriska folket får lita till egna krafter i kampen mot Assadregimen tycks lika aktuellt nu som det varit de senaste två och ett halvt åren.

Arash Hakimnia

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.