”Det är en skam för Sverige”

24 september 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Demonstration i Stockholm mot polisen. Foto Jonatan Johansson

Demonstration i Stockholm mot polisen. Foto Jonatan Johansson

 

Förra veckan publicerade ETC Malmö (20/9) en artikel om diskrimineringen av romer på arbetsmarknaden i Skåne. Artikeln var viktig i sig, men kanske ingen chockerande nyhet för vana läsare av vänsterpressen.
Men den oplanerade timingen av publiceringen ger ETC-artikeln en oerhörd tyngd. Bara ett par dagar senare avslöjar Dagens Nyheter att polisen i Skåne genomför illegal registrering av romer, enbart på grund av deras etnicitet, helt utan misstankar om brott.

Registrering av människor inklusive nyfödda barn utifrån etnicitet är inte bara olagligt, det är minst sagt osmakligt, näst intill obegripligt om det inte hade varit ett faktum. Det är sällan man kan hålla med i vad DN skriver på sin ledarsida, men ledaren med rubriken ”det är en skam för Sverige” (24/9) kan man inte annat än stämma in i.
”Detta är en Skandal med stort S. Att tänka bort 1930-tal och rasbiologi låter sig inte göras”, skriver DN och konstaterar vidare att ”registreringen utgår från ett sätt att kollektivt stämpla människor utifrån blodsband, namn och hårfärg som borde vara främmande i varje demokratiskt samhälle.”

Malmöpolisens patetiska försök att först förneka registreringen och sedan skylla ifrån sig, är kanske något de har lärt sig från de småtjuvar de är vana att förhöra till vardags. Men småbrottslingarna brukar sällan slippa undan med korkade bortförklaringar, och det för polisen inte heller göra nu.
Att det inte rör sig om enstaka rasistiska rötägg inom poliskåren är uppenbart. ”Flera polismyndigheter har haft tillgång till registret, och ingen har slagit larm. Dataverktyget har kostat 120 000 kronor och används annars – pikant nog – för att registrera terrorister. Det kan knappast någon enskild polis ha köpt in”, skriver Petter Larsson på Aftonbladet kultur (23/9).

Registreringen av romer som folkgrupp är inte unik. Svensk polis har tidigare i genomfört liknande registrering av gambier, eftersom polisen ansåg att det var en folkgrupp som var benägen att sälja knark.
Men i Sverige har den historiska strukturella rasismen mot romer gjort just dem till de kanske mest utsatta minoritetsgruppen, trots att romerna har levt i vårt land i mer än 500 år och romani är ett officiellt språk i Sverige.

I dagsläget pågår inga pogromer mot romer i Sverige, men ute i Europa är situationen värre. Murar byggs och romer fördrivs av polis så väl som högerextremister i Östeuropa (Ungern, Grekland, Rumänien, Slovakien), men också i Västeuropa (Frankrike, Österrike, Italien).
Det är inte omöjligt att sådan extrem anti-ziganism en dag också blossar upp i Sverige.

”Italiens dåvarande premiärminister Silvio Berlusconi förslog för ett par år sedan att romska barn skulle registreras. Föräldrar till tiggande barn riskerade att bli av med vårdnaden. Berlusconi åkte på internationellt klasstryk för idén”, skriver Lena Mellin i Aftonbladet (24/9) och fortsätter: ”Den svenska polisen har, i liten skala och av annat motiv, genomfört hans plan.”
När migrationsminister Tobias Billström (M) ville införa visumtvång för romer från Balkan, och justitieminister Beatrice Ask (M) ville införa förbud för tiggeri, en lag direkt riktad mot romer, visar det att polisens registrering av romer inte är en slump utan en del av en rasistisk statlig struktur.

”Många tror att romers utanförskap är självvalt, men så är det självfallet inte”, säger Kristoffer Bogdanowitcz i den ovan nämnda artikeln i ETC Malmö.
Kristoffer Bogdanowitcz är själv rom och jobbar på Arbetsförmedlingen med att utbilda personalen där i att förstå romernas situation, och berättar att många knappt tror honom när han förklarar hur romer i Sverige långt in på 60-talet nekades grundläggande sociala och medborgerliga rättigheter.

Även om den öppna diskrimineringen mot romerna på pappret har avskaffats, är den dolda diskrimineringen och statliga förföljelsen av romer i Sverige långt ifrån över. Det visar DN:s avslöjande.

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.