Lenin var en svamp

30 augusti 2013

Förstasidan, Kultur, TV

Ett av de mest uppmärksammande sovjetiska TV-programmen under perestrojkatiden var en mockumentär som påstod att Lenin var en svamp. Det halvtimmeslånga programmet som visades på bästa sändningstid våren 1991, var menat som humoristisk underhållning, men framställdes som en seriös vetenskaplig dokumentär där en forskare sakligt redogjorde för nya fakta som avslöjar att Lenin i själva verket var en svamp.
Det absurda påståendet görs inte direkt, utan programmet inleds gradvis med att presentera påstådda nya fakta om att Lenin nästan bara åt svamp och inget annat. Forskaren citerar i brevväxling mellan Lenin och andra kamrater där Lenin skriver om svampar, och det visas kända fotografier där man nu tydligt kan se att han äter svamp.

Det här var under en period när man i Sovjet gjorde upp med den stalinistiska historieförfalskningen, och texter som tidigare hade censurerats och bilder som retuscherats offentliggjordes för en sanningstörstande publik. Att bilder på Lenin ätandes svampar tidigare skulle ha hemlighållits eller retuscherats var därför inget förvånande, och många av de tiotals miljoner TV-tittarna tog in informationen som nya avslöjanden till följd av glasnost, utan att ifrågasätta påståendena.
Vidare berättas att Lenins bok Ett steg fram, två steg tillbaka egentligen handlar om hur man letar svamp i skogen. Och hans artikel Hellre färre men bättre handlar inte alls om antalet partimedlemmar som bolsjevikpartiet ska ha, utan om antalet svampar Lenin vill äta och av vilken kvalitet: ”Hellre färre men bättre svampar!”

Till sist kulminerar programmet med påståendet att Lenin åt så mycket svamp att han till sist själv förvandlades till en svamp. Som bevis framställs bland annat en berömd bild på Lenin stående på en stridsvagn 1917, och bilden jämförs med en vetenskaplig teckning av en svamp och dess rotsystem, vilket visar sig vara identiskt med Lenin stående på stridsvagnen. Ytterligare ett bevis sägs vara att Lenins namn baklänges – Ninel – är en fransk maträtt gjord på svampar.
Programmet, som idag har blivit en klassiker, fick så stor uppmärksamhet att en av Kommunistpartiets ideologer för säkerhets skull var tvungen att gå ut och dementera påståendet att Lenin skulle ha förvandlats till svamp.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.