Direkt från Kairo

Kairo, onsdag, och Egypten är på väg mot avgrunden. Regimens styrkor stormar Muslimska brödraskapets protestläger.
Politiskt dödläge. Kaos på gatorna.
Siffrorna på antalet döda varierar mellan 15 och 500.
Den revolutionäre socialisten och journalisten Mostafa Mohie befinner sig mitt i det som sker, han säger att situationen på gatorna är katastrofal:
– Vi vet inte exakt vad som händer. Fotografer och videojournalister säger att det sker en massaker i protestlägret i Nasser city. Det ryktas också om att islamisterna kan ha vapen. Vissa islamistiska grupper försöker paralysera landet. Koptiska kyrkor har attackerats, protester blossar upp på olika platser.

Regimens våld är omfattande, menar han, många människor är döda eller allvarligt skadade, inget vet exakt hur många. Polis och armé hindrar media från att fota och filma i protestlägren under regeringsstyrkornas attacker.
– Jag vill understryka att våldet kommer från båda sidor, fortsätter Mostafa Mohie och tillägger att han precis fått veta att Mursianhängare har attackerat lokala regeringsbyggnader i olika distrikt. Han menar att det blir värre minut för minut.
En stund efter samtalet kommer beskedet att undantagstillstånd är utlyst med omedelbar verkan och en månad framåt. Den tillfälliga regeringen kan vara på väg att splittras i våldsförespråkare och våldsmotståndare. Styrkorna fortsätter att skjuta skarpt. Det finns risk för ett omfattande blodbad.
Revolutionen kippar efter andan, mullvaden har svårt att titta upp.

Text och foto:
Emma Lundström

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.