Provbrytningen i Kallak uppskjuten

Kampen mot provbrytningen i Kallak/Gállok, utanför Jokkmokk, kan ha gett ett första resultat. Nu meddelar nämligen Jokkmokk Iron Mines VD, Fred Boman, att det inte blir någon provbrytning i sommar.
Men det är inte tal om att lägga ned gruvplanerna, arbetet skjuts bara upp.

Den ironiska tonen i Fred Bomans kommentar till NSD visar på inställningen till aktivisterna som blockerar området: ”Det finns gott om tid i vår planering för en provbrytning och eftersom aktivisterna verkar ha det så trevligt med musiksammankomster nu under sommaren vill vi inte störa den glädjen. Jag siktar på att vi kan borra och spränga först när marken är frusen till förvintern eller vintern”.

VD:n verkar inte riktigt ha kommit till klarhet i att motståndet mot gruvan inte bara består av aktivisterna på plats utan sträcker sig över hela landet.

Om beskedet från Jokkmokk Iron Mines är sant eller inte ställer sig aktivisterna frågande till.
Kanske handlar det mer om att företaget vill få motståndet att packa ihop och lämna platsen.
För om arbetet verkligen skulle skjutas upp till någon gång mellan november och maj, måste företaget fråga de två berörda samebyarna om lov. Och då är grönt ljus det sista de kan vänta sig, byarna säger blankt nej. Renarnas vinterbete skulle störas.

Emma Lundström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.