Protester mot friande dom i Florida

18 juli 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Kvartersvakten som sköt ihjäl oskyldig svart man friad av domstol. Många ser domen som klart rasistisk. Demonstrationer i New York, upplopp i Los Angeles.

Den friande domen mot vakten George Zimmerman, som sköt ihjäl den svarte tonårspojken Trayvon Martin, har väckt stor upprördhet i USA, inte minst bland landets afroamerikaner. Fredliga demonstranter med porträtt av den döde Trayvon Martin fyllde till exempel Times Square i New York, medan bland annat Los Angeles har skakats av upplopp.
President Barack Obama har försökt mana till lugn genom att säga att dödsskjutningen visserligen är en tragedi: ”Men vi är ett land med ett fungerande rättssystem, och juryn har talat.”

Den 17-årige Trayvon Martin, från en svart arbetarklassfamilj, blev ihjälskjuten i februari 2012 av kvartersvakten George Zimmerman, när han promenerade hem genom medelklassområdet Twin Lakes, en villastadsdel i staden Sanford i Florida.
Zimmerman uppger att han ansåg att Martin såg skum ut i sin luvtröja och började gå efter honom, samtidigt som han ringde polisen som uppmanade honom att hålla sig lugn.

Martin ska under händelseförloppet ha samtalat med sin flickvän Rachel Jeantel i telefon, och hon har vittnat om att han berättade att han var rädd eftersom han blev förföljd av en okänd man, det vill säga Zimmerman, och därför försökte springa ifrån honom, varpå Zimmerman sprang efter.
Flickvännen berättar att Martin till sist vände sig om mot Zimmerman och skrek: ”Lämna mig ifred”, varpå samtalet bröts.
Här ska Zimmerman ha dragit sitt vapen och skjutit ihjäl Martin, enligt egen utsago i självförsvar efter att den jagade Martin hade vänt sig om och blivit hotfull.
Det är också den version som domstolen slog fast, och enligt Floridas lag har därför Zimmerman friats från mordåtalet eftersom han anses ha skjutit i självförsvar.

Många amerikaner, inte minst de svarta, ser dock den friande domen som felaktig och klart rasistisk, och menar att en ung oskyldig svart mans liv ses som värdelöst när mördaren går fri. En mördare som i mångas ögon är en vit man.
Det hela kompliceras dock av att Zimmerman inte är vit i vanlig bemärkelse – det som i amerikanska pass benämns som ”caucasian” – utan latinamerikan, alltså ”hispanic” enligt passet.
Domstolen hade också gjort en grej av att man därför inte tänkte prata om Martins och Zimmermans respektive hudfärger i rättegången, utan bara hålla sig till ”fakta”, utan att ta upp rasfrågan.
Klart är i alla fall att en svart man dödats, och att den betydligt vitare mannen som sköt honom går fri.

Den afroamerikanske juristen Ekow Yankah skriver i en debattartikel i New York Times, att även om man vill försöka tro att domen inte var rasistisk, så går det inte att förneka att hudfärg har haft avgörande betydelse både vid skottet och under rättegången.
”Jag tror inte att Mr Zimmerman är en hatfull rasist, men inser samtidigt att han troligen inte skulle ha börjat förfölja Mr Martin ifall denne hade varit en vanlig vit tonåring.”

Ekow Yankah fortsätter med att vända på perspektiven och frågar sig hur domstolen skulle ha dömt ifall det varit ett fall med omvända färgskalor:
”Tänk er en militant svart man med ett laddat vapen, som i sitt bostadsområde tar sig rätten att börja förfölja en obeväpnad vit tonåring. Den unge vite mannen blir rädd och försöker springa iväg. Eftersom den svarta mannen då börjar jaga honom, och han inte kan komma undan, vänder sig den vite mannen till sist om för att konfrontera sin svarta förföljare, varpå han blir ihjälskjuten av honom.”
En ung vit Trayvon Martin skulle utan tvekan ha setts som ett mordoffer, medan en svart George Zimmerman skulle ha dömts som en mördare, påpekar Ekow Yankah.

Per Leander

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.