Pappas pengar invaderar Visby

18 juli 2013

Förstasidan, Inrikes, Kultur

Det finns en hel del märkligheter. Sådana där företeelser som ställer till förvånad förundring invärtes varje gång det går upp för en att de verkligen finns, på riktigt.
En sådan märklighet är Stockholmsveckan. För alla som inte vet: vecka 29, den vecka varje år då Visby, Gotland, invaderas av mycket stora motorbåtar och mycket fulla människor.
Fast denna märklighet borde egentligen inte heta Stockholmsveckan. Det är att dra in hela Stockholms stad i fåtalets flagranta beteende. Oskyldiga människor som inte har med saken att göra.
Det borde istället heta Pappaspengarveckan. Eller Backslickveckan. Eller Ungatjejersomhamnaridåligtsällskapveckan. Eller helt enkelt bara Ofräscha veckan.
För det är ingen särskilt trevlig vecka. Även om de som driver haken där pengarna spenderas gärna vill framställa det som att det alls inte är så bråkigt och sliskigt och spännigt och brattigt och idiotiskt som det faktiskt är, utan rent av riktigt trevligt.
Men det är inte trevligt. Det är Stureplansgruppen med anhang som flyttat till Visby, från Båstads tennisvecka, innan de drar vidare till Saint Tropez, eller Troppan, som tydligen invigda kallar den franska lyxsemesterorten.

Många gotlänningar flyr fältet. Det finns till och med ett evenemang som heter ”Escape the Stockholmsvecka”. Normalt har ön cirka 57 000 invånare. Under den ökända veckan stiger denna siffra med 125 procent, till 130 000 människor.
Min farfar badade en gång i tiden kallbad i det gamla kallbadhuset i Visby hamn. Nu kallas det ”Kallis”, är Stockholmsveckans epicentrum, och en plats jag håller mig långt ifrån vecka 29. Misshandel, våldtäkter och en snuskig överkonsumtion av alkohol är vad jag förknippar med ”årets största partyvecka i Visby”. Blonderade småtjejer som knappt kan stå på benen när de dras ned under däck på båtar som pappaspengarpojkarna betalat någon annan att köra till platsen.
Att passera hamnen under denna märkliga vecka är som att åka genom ett inferno där pengar är det enda, människovärdet inget. Solen gassar på torkande spyor och krossat glas. Ett den mänskliga utvecklingens skymningsland.
”Visby blir som Stureplan en lördag kväll – fast varje dag i veckan”, menar en representant för ortspolisen, som även tycker att det är häpnadsväckande hur markant brottsligheten ökar.
Det är påfrestande.
Det är osmakligt.
Det är pinsamt.
Det är sorgligt.

Emma Lundström

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.