Högerpopulist frias när Putin slår mot vänstern

27 juli 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Vänster Sergej Udaltsov - Höger Aleksej Navalnyj

Vänster Sergej Udaltsov - Höger Aleksej Navalnyj

 

Torsdag den 18 juli dömdes en av ledarna för den samlade ryska oppositionen, nationalisten Aleksej Navalnyj, till fem års fängelse. Dagen efter blev han helt oväntat frisläppt. Dessutom blev han plötsligt godkänd som kandidat till Moskvas borgmästarval i september och är nu, trots att han inte har något eget parti, i full gång med en påkostad valkampanj.
Aleksej Navalnyj, med sin bakgrund inom den ryska fasciströrelsen är svår att sätta fingret på. Som en ganska typisk högerpopulist är han tydlig med vad han är emot, det vill säga ”korruption” och ”illegala invandrare”. Desto svårare är det att få klarhet i vad han är för.

Aleksej Navalnyj är heller inte så oppositionell som det ofta framställs. Till att börja med är han en relativt välbärgad affärsman (om än ingen superrik oligark). Han sitter också i styrelsen för det ryska statliga flygbolaget Aeroflot.
Navalnyj har dessutom kontakter i Kreml, framför allt med Jeltsins gamla garde och liberalerna runt Medvedev. Att han ena dagen döms till fem års fängelse, och andra dagen blir frisläppt, tyder på den styrande kretsen runt Putin är oense om vad de ska göra med Navalnyj, men det ser nu ut som att han har fått en ”andra chans”.

Samtidigt sitter vänsterledaren Sergej Udaltsov sedan mer än ett halvår i husarrest i Moskva, inväntandes åtal för sin medverkan som organisatör för oppositionens massprotester de senaste två åren. Udaltsov är tillsammans med Navalnyj ett av de tyngsta namnen i oppositionen, med den stora skillnaden att Udaltsov är vänster och Navalnyj är höger. Men de har hittills försökt att hålla ihop för att samla en bred oppositionsrörelse mot Putin och för fria rena val.

När högerpopulisten Navalnyj nu går fri och dessutom tillåts kandidera i val, kan det betyda att Kreml har lyckats splittra oppositionen och spela ut ledarna mot varandra. Staten kan nu istället koncentrera sig på att krossa Udaltsov och hans vänsterparti.
Sergej Udaltsov leder organisationen Vänsterfronten (Levyj Front), ett nytt ungt parti som uppstod i samband med den ryska proteströrelsens framväxt för ett par år sedan, som en bred organisation som försöker samla den ryska vänstern men samtidigt har lyckats hålla rent från gamla stalinister.

Sergej Udaltsov har till skillnad från Navalnyj inga hjälpsamma kontakter i Kreml, och han har till skillnad från Navalnyj förbjudits att ställa upp i borgmästarvalet.
Men till skillnad från Navalnyj har Udaltsov och hans kamrater i Vänsterformen ett klart politiskt program som står för social rättvisa. Sergej Udaltsov är nu inställd på ett långt fängelsestraff, vilket han kommer att få dela med ett 20-tal andra vänsteraktivister.

Per Leander

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.