Vänsteraktivist dödad mitt i Paris

14 juni 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

▶ Den brutala fascismen växer till också i Frankrike ▶”Otänkbart att vid 19 år dö för sina åsikter i Paris år 2013” ▶”Clément 5 juni 2013, en av oss för alltid”

Torsdag förra veckan dog 19-årige Clément Méric på sjukhuset. Dagen innan hade en grupp unga antifascister stött ihop med en grupp högerextremister på en gata i Paris, och vänsteraktivisten Clément dog enligt obduktionen av hårda knytnävsslag mot huvudet. Möjligen med hjälp av knogjärn, vilket ivrigt förnekas av den huvudmisstänkte, en 20-åring som beskrivs som skinhead och som närstående högerextrema kretsar.
De organisationer som har nämnts är den så kallade Tredje vägen och Jeunesses nationalistes révolutionnaires (JNR), att de sju personer som förhörts skulle vara medlemmar i någon av rörelserna är däremot inte fastslaget.

Över hela Frankrike demonstrerade ungdomar från torsdagen och framåt i mer än 30 städer, till minne av Clément Méric och i protest mot högervåld. I Paris satte ett par vänner upp en banderoll med texten ”Clément 5 juni 2013, en av oss för alltid”.
Clément Méric beskrivs som en engagerad och begåvad student, som tagit en studentexamen med fina betyg och påbörjat högre utbildning. Han var aktiv i facket Solidaires Etudiant-e-s och i Action Antifasciste Paris-Banlieue.

Från den första minuten efter dådet grep politikerna in, skriver franska media. Alla partier uttalade sig, president Holland uttalade sig från Japan, rader av politiker tog avstånd, också Marine Le Pen från Nationella Fronten. Men ganska snart började beskyllningarna hagla, enligt samma media. De parlamentariska höger- och vänsterpartierna anklagade varandra för att dra politiska växlar på situationen. Regeringens talesperson Najat Vallaud-Belkacem sade i fredags att media får ta ansvar för att extremhögern har fått utrymme och blivit behandlad med silkesvantar.
Hon nämnde särskilt att Serge Ayoub, ledare för JNR, Jeunesses nationalistes révolutionnaires, har fått framträda och sprida sina åsikter, samt en deputerad som blivit utesluten från Nationella fronten efter en Hitlerhälsning som ”har blivit en mediastjärna som ideligen får framträda i tv med en flod av hat och våld”.

Premiärminister Jean-Marc Ayrault har redan satt igång med att få JNR förbjuden, även om de misstänkta för Clément Mérics död inte tycks vara medlemmar i just den organisationen. Men regeringen kan genom dekret förbjuda organisationer om man anser att det finns skäl.

Att de politiska spänningarna verkligen finns där framgår av att politiker från socialistpartiet och högern inte var välkomna på demonstrationerna enligt Le Monde: Socialistpartiets borgmästarkandidat i Paris Anne Hidalgo gav upp och lämnade demonstrationen på Place Saint-Michel i Paris. Folk ropade ”Socialistpartiet bort från demonstrationen”.
en tidigare miljöminister från högerpartiet UMP ville ordna en egen demonstration för högern och centern, på platsen för misshandeln, men blev bortkörd under visst tumult, också enligt Le Monde.

Att vid 19 år dö för sina åsikter mitt i Paris år 2013 är lika otänkbart som skrämmande, skriver Le Monde i en ledare, och frågar sig vad banaliseringen av hat och våld beror på. Bland annat den ekonomiska och sociala krisen sedan fem år som regeringarna inte klarar av, att vänstern har återvänt till makten, och den hårda motsättningen i samband med lagen om könsneutrala äktenskap, skriver tidningen. Det politiska klimatet har blivit spänt och elektriskt laddat som ett åskväder.

Vänsterorganisationen NPA, Nouveau Parti Anticapitaliste, skriver i sitt uttalande att ”den här typen av smågrupper har uppmuntrats i sina våldshandlingar efter demonstrationerna mot gayäktenskap, den ”franska våren”, och Nationella frontens och extremhögerns växande publik. De här grupperna har måltavlor: progressiva aktivister, fackmedlemmar och alla de som vill se ett politiskt alternativ till detta utsugarsamhälle”.

Gunvor Karlström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.