Polska fackledare vill ha revolution i Europa

16 juni 2013

Förstasidan, Nyheter

Jan Guz

Jan Guz

▶Europafacket samlades i Dublin för att diskutera krisen i EU ▶ Tyska LO vill ha extraskatt på kapital och rikedom, och polska facket vill se riktig revolutionär kamp ▶Men svenska LO skakar på huvudet åt de radikala förslagen

 

Europas fackliga ledare samlades i förra veckan i Dublin för att under två dagar diskutera krisen i EU och hur den ska lösas. Alla länders representanter var eniga i sin kritik mot nedskärningspolitiken, den ökande arbetslösheten och fattigdomen i Europa.
Men olika länders fackförbund hade helt olika syn på hur den kapitalistiska krisen ska bemötas.

Radikalast var den polska fackföreningsrörelsen, vars ena representant Jan Guz, som är ordförande i den polska centralorganisationen OPZZ, tröttnade på diskussionen om vad som är politiskt möjligt att uppnå eller inte.
– Vi måste sluta med vårt ängsliga tassande. Nu är det dags att vi agerar kraftfullt. Jag vill inte diskutera nya fonder som ska ge kapitalet ännu mer pengar från arbetarna. Kapitalet har tagit tillräckligt av våra tillgångar, nu måste vi kräva att dessa pengar används till att skapa jobb och välstånd i våra länder, sa han enligt tidningen Kommunalarbetaren.

Jan Guz beskrev krisen i EU som ett klasskrig, där kapitalet och den nyliberala högern attackerar arbetarklassen.
– Facket ska kämpa för bra löner och villkor. Jag vill inte som liten man ge mer pengar till dem som vill förgöra oss. Kapitalet tjänar i dag mer pengar än innan krisen började. Europafacket borde diskutera hur vi organiserar oss för att möta detta krig, sa Jan Guz.

Hans landsman Piotr Duda, ordförande i centralorganisationen NSZZ Solidarnosc, instämde.
– Vi är världsmästare på att prata. Men varför har vi samlats här? I våra hemländer växer en revolutionär stämning, men finns det någon revolutionär stämning här bland er, undrade Piotr Duda, enligt Kommunalarbetaren.

De polska facken är bland annat besvikna på att de svenska facken säger nej till krav om lagstadgade minimilöner som bestäms av EU.
– Ni säger till oss att lönerna ska bestämmas i kollektivavtal. Men vi har inga kollektivavtal, arbetsgivarna vill inte förhandla med oss. Vår regering står på arbetsgivarnas sida. Vår enda utväg är att ni ska hjälpa oss att se till att EU beslutar om att vi ska ha minimilöner som det går att leva på, sa Piotr Duda.

Hetast vid mötet i Dublin blev frågan om förslag till ny krisfond. Tyska LO presenterade sitt förslag på att beskatta kapitalet och de rika med en förmögenhet över 4,3 miljoner kronor.
Denna skatt ska användas till investeringar i nya jobb, satsningar på infrastruktur, energiåtervinning, utbildning med mera. Det skulle vara en skatt som gäller för hela Europa, inte bara nationellt.

Tyska LO menade att krisen i EU bara kan lösas genom solidaritet, där de rika och länderna som inte är i kris, som Sverige, måste vara beredda att bidra för att hjälpa länderna i kris.
De svenska facken protesterade dock emot förslaget.
– Vi tror att det är klokare att se till att de rika länderna använder sina pengar till investeringar nationellt. Det kommer att dra igång hjulen också i EU:s krisländer, menade TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Hon fick medhåll av den svenske LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson, som skakade på huvudet åt de radikala förslagen som ”plakatpolitik”, och sa att man måste vara realistisk.
I oktober ska Europafackets styrelse försöka enas om ett förslag till hur EU:s kris ska lösas.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.