Om att växa upp i Stalins läger

20 juni 2013

Böcker, Förstasidan, Kultur

Jag var barn i Gulag
Julian Better
(Bonniers 2013)

Julian Betters föräldrar var polska kommunister som hade bosatt sig i Sovjetunionen, dels i egenskap av flyktingar från högerdiktaturen i hemlandet, men också för att få vara med och bygga vad de trodde skulle bli en bättre socialistisk värld. Men 1937 slog Stalin till hårt mot det polska kommunistpartiet i samband med den stora terrorn. Han anklagade polackerna för att vara ”utländska agenter” och avrättade över 100 000 av dem.
Julians far avrättades bara några dagar efter att Julian föddes, och när hans mor fängslades och skickades till arbetsläger fick den nyfödda pojken följa med till Gulag, där han tillbringade sina första sju år i livet.

Det finns tegelstenstjocka böcker om livet i Stalins läger, men Julian Betters bok Jag var barn i Gulag är mindre än 200 sidor lång. Och det behövs faktiskt inte så mycket mer för att vi ska förstå. Med ett rakt och enkelt språk skildrar han sin hårda uppväxt i lägren. Hungern, kylan, brutaliteten… Hur han får stryk och hur han varje natt pissar i sängen och hur det börjar krypa vita maskar i den ständigt våta madrassen.
Men här finns också stunder av glädje, som när någon vuxen ger honom lite extra mat, och när barnen firar jul: ”Vi stod som förtrollade kring granen.” Eller om nyheterna i radio om Sovjets framgångar i kriget mot Nazityskland, för pojken var trots allt sovjetisk patriot och sjöng med i hyllningssångerna till Röda armén: ”Jag minns nästan alla melodierna och de flesta texterna”, skriver han idag och fortsätter: ”Jag älskar de sångerna och kommer alltid att bära dem i mitt hjärta.”

Men Julian Better berättar inte bara ur minnet. Han har också tagit sig tid att gräva fram information om sina föräldrar och deras öden i arkiven i Moskva och Warszawa, för att kunna ge en så sann bild som möjligt av deras tidigare liv i Polen och Sovjet och hur han hamnade i Gulag. Sin pappa fick han ju aldrig träffa, och Julian skildes redan som ettåring från sin mamma i lägren. Han hade helt hunnit glömma bort henne när de återförenades ett par år senare vid andra världskrigets slut.
Segern 1945 innebär att hans mor blir fri och de får möjlighet att flytta tillbaka till Polen. Men där har alla deras andra släktingar gått under i nazisternas Auschwitz.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.