Och i Egypten är kulturdepartementet ockuperat

Det fria kulturlivet är hotat på många håll i världen. I Ungern byter regeringen ut teaterchefer på politiska grunder. I Grekland har regeringen precis stängt ner de statliga radio- och tv-kanalerna, vilket självfallet får förödande konsekvenser både för kunskapsspridning och kulturliv; för hela samhället. Och samtidigt, i Egypten, pågår en ockupation av kulturminister Alaa Abdel-Aziz kontor i Kairo.
Det är regissörer, författare och skådespelare som under flera dagars tid har protesterat utanför kulturdepartementet. De anser att kulturministern sparkar chefer på centrala poster inom kultursektorn för att sedan kunna tillsätta platserna med personer som stödjer regeringen. Bland annat har operachefen nyligen fått gå, rapporterar SR, något som lett till både strejk och till att varje föreställning på operahusets nu inleds med tillkännagivandet att de är emot brödraskapet och att de kräver Abdel-Aziz avgång.

Nu har även chefen för Egyptens motsvarighet till Riksarkivet fått sparken. Och Alaa Abdel-Aziz har bara varit kulturminister en månad.
Vänsterpolitikern och regissören Khaled Youssef, säger till nyhetsbyrån Reuters att han är säker på att kulturministern kommer att tillsätta tjänsterna med Mursianhängare som ”kommer att följa det Muslimska brödraskapets instruktioner när det gäller att förstöra den egyptiska kulturen”.
Det ska finnas de inom det egyptiska styret idag som, med religionen som anledning, anser att all konst borde förbjudas. Med tanke på att en stor del av den egyptiska revolutionens budskap målades och skrevs på städernas väggar, och att det är tack vare dessa budskap som det val kunde ske som gav Muslimska brödraskapet makten, är det en önskan som i princip underminerar sig själv.

Reuters skriver under tisdagen om hur konstnärer och aktivister – kritiska till islamisternas inflytande över kulturdepartementet – drabbar samman med religiösa Mursianhängare. Enligt nyhetsbyrån fick kravallpolis gå in och skilja kulturdemonstranterna från de hundratals islamisterna.
Förutom ett stort antal kända egyptiska kulturprofiler deltog flera av medlemmarna i Egyptens främsta oppositionsblock Nationella Befrielsefronten, NSF, i demonstrationerna under tisdagen. Kravet från kulturaktivisterna är att Abdel-Aziz själv avgår.
Varken regering eller militär har, i skrivande stund, än så länge ingripit.

Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.