Nej till vinst i välfärden: ”Vi vill göra vårt jobb!”

01 juni 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

 

En fullpackad sal med 150 personer på ABF-huset i Stockholm. Folkkampanjen för gemensam välfärd samlades till en startkväll förra veckan. Många talade från olika områden inom den svenska välfärden och koncentrationen var total. I salen och bland talarna fanns representanter från hemtjänsten, vården, kollektivtrafiken, socialtjänsten, skolan…

Gemensamt var att många av talarna och i publiken på olika sätt påpekade att de var här för att de ”ville göra sitt jobb”. Det vill säga, de ansåg att de inte kunde göra det på ett bra sätt under nuvarande omständigheter. Och nu ska arbetet påbörjas för att 21 september i år, ett år före nästa val, ska bli en inspirerande och landsomfattande manifestationsdag.
Theo Bodin, läkare på Karolinska, välkomnade alla.
– Vad är Folkkampanjen? frågade han. Den är till för att 90 procent av den svenska befolkningen tycker att vinsterna inom välfärdssystemet ska återföras till verksamheten.
Och varför behövs det en ny kampanj? Gemensam välfärd, Välfärd utan vinst, Socialistiska läkare, Vinstfri välfärd i Göteborg, det finns ett antal grupper som har arbetat med frågan.

– Men det har inte funnits någon samlad grupp, ingen stor organisation har tagit tag i frågorna, sa Theo Bodin.
Uppropet att bilda en ”bred och landsomfattande folkkampanj” publicerades i en debattartikel i bland annat Aftonbladet första maj.
– Och vad vill organisationerna? Nej till vinst i välfärden! Stoppa nedskärningarna! Försvara och utveckla den gemensamma välfärden! Hoppas alla här håller med om det! sa Theo Bodin.
Och det gjorde de.

Sedan kom en rad talare som gav olika exempel på hur läget är inom den gemensamma välfärden just nu.
Först talade Sanna Tefke som arbetar inom den privata hemtjänsten i Stockholm. Hon beskrev den ohållbara situationen:
– Bara de två senaste veckorna har jag stött på tre personer som avskedat för illojalitet, två som skrivit på skuldsedlar på 100 000 för att få arbeta i Sverige, en som hade arbetat hela julhelgen för 94 kronor i timmen…
Och en rad andra lika hemska exempel. De gamla får betala för detta, personalen får betala, de anhöriga får gå ner i arbetstid för att ta hand om sina gamla, sa Sanna Tefke.
– I två år har skandalerna haglat inom vården. Därför är det hög tid att säga stopp.

Johnny Naderus är vice ordförande för Seko Stockholm med 25 000 medlemmar. Bolaget MTR driver just nu Stockholms tunnelbana.
– Det finns två skäl till att Seko arbetar med den här frågan, anställningsvillkoren och beställar-utförarmodellen. I stället för tillsvidareanställning använder MTR kontraktsanställning under den tid bolaget driver T-banan. Och det förekommer smsanställningar.
– Ett exempel på beställar-utförarmodellen är hur städningen utförs. Det ska inte städas, det ska upplevas städat! 75 procent städat räcker, var fjärde sittplats behöver inte städas.
– Vi är med, sa Johnny Naderus, vi har tagit upp frågan i LO-distriktets styrelse. Lycka till!
My Morin, sjuksköterska på akuten på Södersjukhuset, talade om alla de krav som ställs på sjuksköterskorna.
– Som sjuksköterska i dag kan jag inte längre garantera patientsäkerheten på min arbetsplats.
– Jag är här för att jag vill kunna göra mitt jobb.

Det är ”kostnadseffektivitetsprincipen” som kastar om prioriteringsordningen, när till exempel den med största behovet ska gå före, menade My Morin.
Journalisten och författaren Kent Werne talade om pengarna och vinsterna inom välfärden.
– Det har skapats en marknad värd 100 miljarder där vinstintressen dominerar stort. De stora blir allt större och koncentrationen ökar. De tio största drog in 2,3 miljarder i vinst 2011. Snacka om att de vill fortsätta växa. Om inte ni sätter stopp för det.
Britta Ring representerade brukarna av välfärden. Hon talade om den omöjliga situationen för många äldre och sjuka som inte klarar av att välja mellan kanske hundra olika ”utförare”.
– Om de inte kan välja blir de lottade på något företag.
– Hemtjänsten är bara lönsam för de riktigt stora. De små som försöker konkurrera går i konkurs.
Och Britta Ring understryker att ”det finns en inbyggd konflikt mellan vinst och kvalitet i välfärden”.
Peter Boström, Kommunal, från busstrafiken i Stockholm sa att utförsäljningen av busstrafiken påminner om forna tiders auktion på föräldralösa barn

– Arriva, ett stort bolag med trafik i tolv europeiska länder, låg 23 procent under tvåan vid upphandlingen i Stockholmstrakten. En fjärdedel av budgeten! Tacka fasen för att bussen inte går!
Lilian Berglund Wallin, pensionerad lärare, gymnasielektor, undervisningsråd, hade mycket att säga om läget i den svenska skolan.
– Paradigmskiftet kom på 80-talet. Nu skulle hela den offentliga sektorn ställa om och börja fungera som företag.
Men:
– Lärande kan man inte rationalisera!
Och därefter börjar arbetet: mötet delade upp sig i arbetsgrupper för bland annat vård, omsorg, skola, kommunikationer och kultur får att få igång kampanjen.

Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.