Kravallerna borde ha lärt politikerna att sluta köra över folket i förorterna

10 juni 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

“Varför organiserar sig inte förortsborna och arbetar demokratiskt istället för att bränna bilar och kasta sten”, var en vanlig kommentar på borgerliga ledar- och debattsidor under Husbykravallerna. Något som bara visar hur okunniga, eller snarare ignoranta, politiker och skribenter är vad gäller den ofta väldigt starkt förankrade kampen på lokal nivå för att försvara förorternas intressen.

Nu gäller det Alby i Botkyrka söder om Stockholm, en förort med över 11 000 invånare, ungefär lika mycket som en vanlig liten svensk stad. Här har invånarna organiserat sig för att försvara det viktigaste som finns, sina hem. Politikerna ville sälja ut 1 300 lägenheter från det kommunala bostadsbolaget till en privat fastighetsägare. Men Albyborna krävde en folkomröstning och lyckades genom nätverket Alby är inte till salu samla in 6 600 namnunderskrifter mot utförsäljningen.

Alla var glada och trodde att deras kamp skulle ge resultat. Men politikerna svarade med att skita i vad 6 600 människor tycker, och beslutade att ändå sälja bostadshusen på Albyberget till en riskkapitalist som heter Mikael Ahlström och som glatt skanderar att han tänker lyxrenovera lägenheterna och höja hyrorna med 50 procent. Detta i ett av Stockholms fattigaste bostadsområden, där folk nu kan drivas ur sina hem.

“Timmar, dagar och månader av att stå i kylan på torgen och samla in namn. Allt raderat genom ett penndrag”, skriver förortskamporganisationen Megafonen i ett uttalande: “Frågan som då måste ställas är hur man förväntar sig att folket ska tro på demokratins ordning om politikerna själva inte följer de demokratiska vägarna.”
Botkyrka är dessutom en socialdemokratiskt styrd kommun, vilket visar att sossarna inte är så mycket bättre än borgarna vad gäller att sparka och spotta på folk i förorterna. Kravallerna förra månaden borde ha lärt politikerna att inte köra över förortsfolken. Men tydligen inte.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.