Husbyborna har bestämt sig – man går vidare

09 juni 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

Husby Foto: Emma Lundström

Husby Foto: Emma Lundström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

▶Husbybor träffades för att diskutera framtiden ▶Flera talade om de stora samhällsproblemen, arbetslösheten, skolor i förfall ▶Järvas Framtid har anslutit sig till Folkkampanjen för gemensam välfärd

I förra numret av Internationalen läste jag reportaget ”Det är systemet som är våldsamt, samhället som är skevt”. Det var en träffande skildring från ”ett samlat Husby”; reportaget avslutades med orden: Och på lördag är det möte igen. Jag begav mig därför till Husby lördag 1 juni; Nätverket Järvas Framtid hade kallat Husbyborna till ett rådslag.

Samtidigt som jag var på väg till Husby upptäckte jag att Aftonbladet ännu en gång hade lämnat sina spalter till SD:s Jimmie Åkesson som i sedvanlig ordning gastade om att vi måste ”begränsa invandringen”. För de redan invandrade ska vi göra ”samhällsorienteringen obligatorisk” liksom ”dra in barnbidragen” för deras föräldrar, och i förebyggande syfte, förordade högerpopulisten, ska dessa avarter bestraffas med ”nolltolerans från polisens sida”. Som om just ”nolltoleransen från polisens sida” inte skulle ha varit startskottet som tog livet av en människa i Husby och därmed iscensatte de väldiga ungdomsprotesterna i förorterna som snabbt spred sig över landet.

Vad vill Husbyborna? Vad ska man göra nu? Hur ska man gå vidare? Ett 40-tal Husbybor, en del representanter för olika föreningar, hade samlats i Husby träff för att blicka framåt. Arne Johansson från Järvas Framtid höll i mötet och efterlyste förslag på vad man skulle kunna göra i fortsättningen. Alla som talade var överens. Politikerna i Stadshuset har svikit området och egentligen är det ingen tillfällighet att det ser ut som det gör i Husby.
Därefter kom man med diverse olika förslag. De samlade uppskattade att Megafonen finns och gör bra saker. På rådslaget sade Megafonen att man måste skapa en modell som leder till inflytande för att förhindra social exkludering, vilket man menar måste ske på ett nationellt plan. Man måste stärka civilsamhället, sade Megafonen och alla instämde. En ung kvinna från Megafonen berättade att organisationen just nu samlar in pengar till folk vars bilar brändes under protesterna mot polisens brutalitet och rasism. Somliga talade om frivilligt arbete, som till exempel läxhjälp till barnen i området. Några uttryckte att förslaget till läxhjälp förvisso är bra men att det är långt ifrån tillräckligt.

Flera påpekade grundläggande samhällsproblem som arbetslösheten, skolor i förfall och det faktum att politikerna i Stadshuset har fört en politik som fördärvat områden som Husby. Andra talade om behovet av att samverka med olika sociala rörelser. Vi måste göra saker själva genom föreningsliv, sade en äldre kvinna. Varför inte ta skolan och kräva att den ska rustas upp? sade en annan.
Så resonerades, i fråga efter fråga som kom upp. Vi måste hitta former och stå enade, tillade någon annan. En man hade åkt ända från Hökarängen för att ge råd: förortsfolket blir lätt överkört, sade han, människorna blir bortspelade. I Hökarängen har folk bildat ett stadsdelsråd som numera är en instans som har mandat att företräda vanligt folk som bor i Hökarängen. Man måste organisera sig, bilda föreningar, och ta makten var budskapet.

En kvinna som bott 30 år i Husby sade att efter det som har hänt i Husby är hon inte uppgiven längre: ”Nu är jag beredd att marschera med kastruller i handen, som man gör i Latinamerika, för att vi som bor i Husby ska höras. Om vi inte gör det kommer vi inte att kunna påverka.” Det blev applåder efter varje inlägg.

En lokal S-politiker var också på plats och påminde om att det är val nästa år och att man måste ha en annan politisk ledning. En man sammanfattade det alla på mötet tänkte på: politikerna satsar på det de vill, inte på det som behövs … vi har förlorat så mycket här i Husby. Det är tråkigt med brända bilar, men det är människorna som är viktiga; inte prylarna och nu måste vi ta tillbaka det vi har förlorat!

Efter två timmar var rådslaget nästan slut, det gjordes en summering.
Järvas Framtid har nu anslutit sig till Folkkampanjen för gemensam välfärd eftersom mycket av det som har försämrats i Husby är sådant som tas upp i Folkkampanjen för gemensam välfärd. Kommunals och Miljöpartiets senaste kongresser visar vartåt det barkar just nu. Det är ett uttryck för att man har fått nog – välfärden är inte till salu. Det växer nu en rörelse mot den nyliberala förda politiken och den 21 september i år ska det bli en omfattande proteströrelse runt om i landet. Förortsborna kan vara en viktig del av denna folkliga protest, sades på rådslaget.
Innan rådslaget var slut enades alla om att man måste gå vidare och jobba för att ”starta ett råd av något slag”. Ett råd som kan kämpa för en likvärdig skola och för allt viktigt som utgår från Husbybornas behov, och på samma gång utmana Stadshusets och regeringens borgerliga politik. Ett råd som kan driva frågan om ett Fryshus med allt vad det innebär och där ungdomarna kan vara med och planera, ett råd för att stödja det civila samhället. Till lördag 8 juni bestämdes det ett nytt möte. Husbyborna har bestämt sig – man går vidare.

Alex Fuentes

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.