Första kvinnliga kosmonauten hyllad – men andra klagar på sexism i rymden

20 juni 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Valentina Teresjkova 1963

Valentina Teresjkova 1963

 

I veckan har det uppmärksammats att det var 50 år sedan ryskan Valentina Teresjkova blev den första kvinnan i rymden, när hon under tre dagar sommaren 1963 flög 48 varv ensam runt jorden i den sovjetiska rymdfarkosten Vostok-6.
Valentina Teresjkova, som idag är 76 år, berättade i en TV-intervju att om hon blir erbjuden möjligheten skulle hon gärna vara med och flyga till Mars. Det ryska rymdprogrammet planerar nämligen att försöka skicka människor till den röda planeten inom en nära framtid.
– Självklart är det en dröm att få åka till Mars och se om det har funnits liv där, säger Valentina Teresjkova och påpekar att det är viktigt för oss på jorden att lära oss varför livet på Mars i så fall dog ut.

Valentina Teresjkova kunde länge titulera sig som den enda kvinnan i rymden, för det dröjde hela 20 år innan USA skickade upp sin första kvinna Sally Ride 1983.
Men trots att Sovjetunionen besegrade USA i rymdkapplöpningen med att skicka upp inte bara den första mannen, utan också den första kvinnan i rymden, har Ryssland därefter bara låtit ytterligare två kvinnor bli kosmonauter, medan USA nu har hunnit skicka upp fler än 50 kvinnor.

Enligt Jelena Dobrokvasjina, som utbildades till kosmonaut på 1980-talet men aldrig fick flyga i rymden, var det sexism som hindrade de ryska kvinnorna att nå stjärnorna.
– Männen var rädda att deras aura av heroism skulle tas ifrån dem ifall fler kvinnor fick flyga i rymden, säger Jelena Dobrokvasjina till nyhetsbyrån RIA.
– Trots att de alltid sa att vi var jämställda, män och kvinnor, så är det ingen hemlighet att vi lever i männens värld.

Att Valentina Teresjkova själv bara fick göra en enda rymdresa berodde dock på att den första mannen i rymden Juri Gagarin dog i en flygolycka 1968. De sovjetiska ledarna ville av prestigeskäl inte riskera att förlora även den första rymdkvinnan i en olycka, varför Valentina Teresjkova fick flygförbud.
Men om Valentina Teresjkova ska följa med till Mars om några år borde det inte hindra henne. Alla är överens om att den första Marsresan kommer att bli en enkelresa. Men att det skulle bli ett självmordsuppdrag skrämmer henne inte.
– Jag är redo, säger Valentina Teresjkova.

Per Leander

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.