Vill veta allt om alla

12 juni 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

USA har byggt upp en massiv övervakningsapparat för att kunna spionera på oss alla. Nixons Watergate småpotatis jämfört med Obamas PRISM. Visselblåsaren Edward Snowden riskerar samma öde som Bradley Manning

Är det någon som blir förvånad? Den amerikanska staten har en spionorganisation som heter National Security Agency (NSA) och den vet allt om oss. Det vill säga allt om oss som lever i den rika delen av världen där vi använder internet och mobiltelefoner till vardags. (De miljarder fattiga människor som lever på landsbygden i Sydamerika, Afrika och Asien är det svårare att spionera på.)
Med hjälp av övervakningsapparaten PRISM har NSA tagit sig in i våra privata e-postkonton och sociala medier som facebook. Tillsammans med informationen i våra mobiltelefoner och genom att registrera allt som vi söker efter och läser om på nätet via till exempel google, har NSA samlat på sig kunskap om vilka vi är, vilka våra vänner är, var vi är, vilka intressen vi har och viktigast av allt: Vilken politisk och religiös uppfattning vi har.

Men är det någon som blir förvånad? Har inte möjligheten för staten att göra detta varit känt länge? Vi hade också i Sverige för ett par år sedan en debatt om huruvida det är rätt eller fel att FRA (Försvarets radioanstalt) läser vår e-post. Vilket de gör. För de kan göra det. På samma sätt som USA genom teknologins utveckling kan övervaka alla sina medborgare och oss andra med för den delen.
Och det är det som är riktigt läskigt. Att det moderna övervakningssamhället inte längre handlar om att ”bara” övervaka politiska motståndare och dissidenter. Nu går det ut på att övervaka: Alla. Allting. Alltid.

Det som trots allt förvånar är att det fortfarande finns hjältar som är beredda att riskera sina liv och privilegier för att avslöja sådant här. Det ger ändå någon sorts hopp om framtiden.
NSA:s ”Deep Throat” är en ung man som heter Edward Snowden och som trots att han hade ett toppjobb för NSA med över en miljon i årslön, hus i Hawaii och massor med privilegier, valde att offra allt för att berätta för allmänheten vad staten faktiskt håller på med.

Den riktiga Deep Throat, som egentligen hette Mark Felt, var den FBI-agent som avslöjade Watergateskandalen 1972. Att president Richard Nixon hade låtit avlyssna sina politiska motståndares högkvarter. Det var en byggnad – Watergatekontorsbyggnaden – som Nixon spionerade på, och avslöjandet innebar att Nixon tvingades avgå.
President Barack Obama har till skillnad från Nixon spionerat på alla byggnader i hela världen. Alla våra kontors- och hemdatorer, och telefoner. Men han kan till skillnad från Nixon lugnt sitta kvar, och fortsätta att spionera.

Det är naturligtvis inte Barack Obama som person som är problemet. Det spelar ingen roll om det hade varit en demokrat eller republikan, en man eller kvinna, en svart eller vit president. Det är systemet som är skyldigt. Den misstänksamma och allt mer repressiva borgerliga statsapparaten, i kombination med teknikens utveckling.
Edward Snowden är heller ingen Deep Throat. Mark Felt tog visserligen stora risker, men var ändå försiktig genom att håll sig anonym och istället lämna ledtrådar till journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward, som därefter själva fick gräva fram och avslöja spionaget mot Watergate. Edward Snowden har istället trätt fram och offentliggjort allt han vet och även sig själv.

Det är svårt att inte jämföra Edward Snowden med Bradley Manning, den unge amerikanske soldaten som lämnade över dokument till wikileaks som avslöjade USA:s krigsförbrytelser i Irak och Iran. Ironiskt nog inleddes rättegången mot Manning samma vecka som Edward Snowden avslöjade NSA.
Bradley Manning riskerar livstids fängelse, ja, det har till och med talats om dödsstraff för ”landsförräderi”. Att Edward Snowden kan vänta sig något liknande är inte långsökt.

Edward Snowden, som i skrivande stund sägs hålla sig gömd i Hong Kong och eventuellt ska försöka söka politisk asyl på Island, har också förklarat att han visste vilken ofantlig risk han tog: ”Jag är medveten om att jag kommer få lida för det jag gör. Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runt om i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga”, säger han i en intervju.

Varför ska man då vara rädd för NSA och FRA, säger väl en del, och menar kanske att ”i ett demokratiskt samhälle är statens övervakning inte farlig”, och ”är man inte terrorist så har man inget att dölja”.
Men varför ska i så fall staten jaga och straffa personer som Bradley Manning och Edward Snowden? Varför skulle en demokratisk stat behöva övervaka alla medborgare?

Så länge en stat tar sig friheten att stämpla vem de vill som ”terrorist”, och låsa in folk utan domar i koncentrationsläger som Guantánamo, eller mörda folk runt om i världen med förarlösa flygplan – så länge den ”demokratiska” staten tar sig sådana friheter, har vi all anledning att vara rädda för det nya övervakningssamhälle som har skapats.

Per Leander

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.