Protester mot polisens dödsskjutning i Husby

På onsdagen samlades ett femtiotal personer i stockholmsförorten Kista, huvudsakligen uppretade ungdomar, till en demonstration mot polisvåld i deras område efter att polisen skjutit ihjäl en 68-årig man i grannförorten Husby två dagar tidigare. Det hölls också en tyst minut för den döde.
Mannen, som kan ha varit förvirrad eller berusad, hade enligt grannarna betett sig hotfullt men när polisen kom till platsen gick han in i sin lägenhet på Oslogatan och låste dörren. Polisen bröt då upp dörren, kastade in en chockgranat, och när mannen kom springande för att ta sig ut ur lägenheten sköt polisen ihjäl honom. Officiellt påstår polisen att det var nödvärn eftersom han kom springande emot dem, men är det så konstigt att mannen i panik försökte ta sig ut ur lägenheten efter att polisen kastat in en granat, och enda utvägen var ju den dörr där poliserna stod och vaktade.

Därefter påstod polisen att de omedelbart skickade den skjutne mannen med ambulans till sjukhus, där han sedan avled av sina skador. Dessa uppgifter spreds snabbt i alla tidningar redan vid niotiden på måndagskvällen.
Och medan Husbyborna läste nyheterna på nätet eller hörde i radio att mannen vårdades på sjukhus, kunde de samtidigt se att han låg död kvar vid sin dörr tills hans kropp hämtades av en likbil långt efter midnatt.

”Alla vi som va där visste: mannen dog inte på sjukhuset, det kom aldrig nån ambulans. Han blev klippt på plats och dog i lägenheten!” skriver ungdomsorganisationen Megafonen på sin websida, och fortsätter: ”Vi stannade kvar till klockan 2-3 på natten, snackade med ayna (slang för polisen), sa till dom: vi kommer stanna här tills vi får se liket. De sa till oss: varför går ni inte bara hem?”
Och ungdomarna svarade: ”Det här är vårt hem!”

Tack vare dessa vittnen kunde den lilla lokaltidningen Norra Sidan avslöja att polisen ljugit om att mannen fick vård på sjukhus, lögner som alla andra stora tidningar fortsatte att sprida. Megafonen kritiserar också hur den dödade mannen har beskrivits i media:
”Han kallas machetemannen i alla tidningar för att det tagits bilder på balkongen där han viftar med kniv. Machetemannen. Det är ett namn som skapas för att vi som läsare ska tänka: ’aha, han låter galen, lika bra att polisen sköt honom’. Den klassiska taktiken är: vi gör han till ett monster, då är han inte värd ett skit o vi kan göra vad vi vill. Taktiken är också: machete låter som djungel, det låter osvenskt, ännu bättre” skriver Megafonen.

Den 68-årige mannen blev enligt vittnesuppgifter skjuten med 14-15 skott, av en stor grupp tungt beväpnade poliser. Eventuellt hade han en kniv.
”Hur kan ett team av SWAT-poliser gå in i en lägenhet mot en 69-årig man och döda honom? Om vem som helst hade gjort det hade det varit ett mord, när polisen gör det ’har dom gjort sitt jobb’”, skriver Megafonen och fortsätter: ”Folk säger: ’han viftade ju kniv, vad skulle dom gjort?’ ENKELT: inte avrättat honom.”

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.