På vem lyssnar rätten? Folket eller bolaget?

Tidigare i år blev Ojnarekämpen Daniel Heilborn friad i tingsrätten. Han stod åtalad för att ha vägrat lyda polisen på plats i Ojnareskogen. Friades eftersom han kunde visa att poliserna inte visste hur stort område Nordkalk hade tillstånd att avverka och att han själv därför kunde sägas handla i nödvärn när han försvarade mark som företaget olagligen avverkade. Nu har han tvingats att ge sig i kast med åtalet igen eftersom Svea hovrätt kan komma att ändra tingsrättens dom efter ett överklagande från åklagare Mats Wihlborg.

Vad Daniel Heilborn anklagas för är att ha klättrat upp i en tall efter att polisen vägrat lyssna på honom när han försökte tala om för dem att avverkningen vid Ducker i Bunge på norra Gotland var olaglig. Nu är det upp till hovrätten att avgöra vem de vill lyssna på; en person som har försvarat en skog mot ett kalkbrott som med största sannolikhet bland annat skulle förstöra grundvattnet på norra Gotland, eller en åklagare som går ett storbolags ärende.

Samtidigt fortsätter ärendet Ojnareskogen/Nordkalk att behandlas i det tysta på hög nivå, i Högsta Domstolen. Och det är många som väntar på vad utslaget ska bli. Om det skulle vara så att domstolens ger fritt fram för brytning, kommer de utan tvivel att möta en än större kraftsamling från skogens, marken, och vattnets försvarare, än förra sommaren. För i år finns det ett nätverk som förgrenar sig över hela landet.

Text och foto:
Emma Lundström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.