Förtrycket på Facebook

15 maj 2013

Förstasidan, Kommentar, Kultur

Sexismen. De exploaterande bilderna är överallt. De hatfulla kommentarerna är överallt. ÖVERALLT. Bara långt, långt bort från allfarvägarna går det möjligtvis att slippa undan. I skogen. På en obebodd holme i en sjö. Slippa undan ständigt nya friande domar för män som begått våldtäkter. Slippa undan.
Och många är det som är utleda på hur det ser ut. Både kvinnor och män. När en ung kvinna, Sofia Zackrisson, nyligen i en blogg angav 33 anledningar till varför feminism behövs – för dem som eventuellt tvivlar – delades länken av 21 000 människor på bara några dagar. Hon ville skapa medvetenhet – ville inte sitta tyst i en värld där sexistiska skämt och kvinnoförnedrande reklam bara är toppen på ett stinkande isberg av kvinnoförtryck i alla dess former – och hon fick genomslag.

Men så blockerades plötsligt sidan på Facebook. Alla delningar försvann, all spridning stoppades. Anledningen kan bara spekuleras om, de flesta som kommenterat blockeringen tror att det beror på att en av bilderna i bloggen visar en anatomisk skolboksillustration av en vagina. Facebook kan ha ansett det vara trivselstörande och hållit med eventuella anmälare om att hela bloggen måste blockeras. Samtidigt har sexistiska och rasistiska sidor oftast inte några problem med att sprida sitt material. Pornografiska bilder av kvinnor, mordhot, skryt om våldtäkter: inget problem. De som försöker anmäla sidorna kan, om de mot förmodan skulle få kontakt med någon på Facebook, få höra att dessa sidor alls inte bryter mot reglerna.

Facebook är ett gigantiskt företag, som en egen virtuell kontinent av sociala kontakter – en kontinent som kan vara svår för människor att lämna i protest, eftersom det skulle innebära att lämna ett helt socialt sammanhang – och de visar klart och tydligt att de tänker låta förnedringen pågå där i lika hög utsträckning som i samhället i övrigt. De patriarkala strukturerna fortsätter att ha fritt spelrum. Det är åt helvete. För alla. Vi borde ha kommit så mycket längre.
Men. Lite hopp på slutet. Nu går det återigen att dela de 33 anledningarna. Så väldigt många måste ha protesterat. Censur fungerar ju som bekant oftast i motsatt riktning än det var tänkt, kanske i ännu högre grad på Facebook, som ju lockar människor att säga allt.

Text och illustration:
Emma Lundström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.