Första Maj i Stockholm: Tio tusen tågade för en Alliansfri framtid

01 maj 2013

Förstasidan, På plats

Bländande sol och röda fanor. Som sig bör. Skallande röster ropande ord om att krossa kapitalet och stoppa borgarna i papperskorgarna. Som sig bör. Ännu mera bländande sol och röster ropande om revolutionen i Syrien och om välfärd utan vinst. Och en himla, himla massa folk. Första Maj 2013 och vänstern kändes ganska massiv. Åtminstone i Stockholm.

Morgon och Valborgsglöden pyr fortfarande i den gassande majsolen. På radion är det Första Maj-timme. Enligt snacket där verkar det som om svenska folket tycker att demonstrationer är förlegade. Sossarna har börjat satsa på inomhusmöten och bytt ut Internationalen mot Amy Diamond (som säger att hon inte vet vad Första Maj handlar om och aldrig firat det, men att hon ju älskar att uppträda).
Men. Sossarna måste ha fel.
För först är det en massa folk som går med syndikalisterna från Sergels torg till Stortorget. Kanske lite trött och rutinmässigt, men ändå med lite nya slagord: ”Öppna gränser, öppna spärrar” och ”Ge asyl åt flyktingbarn, deportera Stureplan”.
Det är väldigt många barnvagnar och tåget uppmanas att ”låta barnvagnarna sätta tempot”. Och så blir det. Tempot är lugnt.

Sedan är det faktiskt helt galet många som tagit sig till Medborgarplatsen och traskar i det samlade vänstertåget till Kungsträdgården. ”Mer än tiotusen och dubbelt så många som sossarna”, säger någon glad vänsterpartist i sitt tal. Och tåget vill aldrig ta slut. Och slagorden viner genom luften. Vissa gamla, som ”Vad ska vi göra? Krossa rasismen/sexismen!” Vissa nya, som: ”Att sälja stöldgods är häleri, den offentliga sektorn äger vi”.
Att döma av ännu fler slagord, och av banderolltexter, ska Reinfeldt ut ur Rosenbad, ska Tobias Billström sluta snacka om människor som volymer, ska vi ha sex timmars arbetsdag, ska vi stödja revolutionen i Syrien, ska vi ockupera slottet, ska vi hänga direktörerna i fallskärmssnören, ska vi sluta dalta med de rika, dela pengarna lika och fortsätta kampen.
Välfärd utan vinst, Folkkampanjen mot kärnkraft, Gruvmotstånd. Ett tåg med allt i ett. Och alla verkar lite tagna av att vi är så många. En bra känsla.

Och som om det inte vore nog med den massiva uppslutningen i storvänstertåget, finns det fortfarande krafter till ännu en samling. På Mariatorget. Stockholm MayDay. För rätten till staden. För allmännyttan. Mot avgifter och vinst. Mot REVA och rasism. Också här är det många barnvagnar. Det ska bli picknick sen.
Här är det hyllande av förortsorganisationen Megafonen och allaktivitetshuset Cyklopen. Solen gassar fortfarande och känslan är att frukostmöten med Amy Diamond kanske inte är riktigt rätt väg att gå för den som vill få med folket på tåget, både bildligt och bokstavligt talat.

Text och foto:
Emma Lundström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.