Fabrikskollapsen i Bangladesh var ingen olycka

03 maj 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Den fruktansvärda olyckan i Dakha, där en åtta våningar hög textilfabrik rasade samman den 24 april, krävde över 400 arbetares död i ruinmassorna och tusen skadade. Om olycka nu är rätt ord.
Dagarna innan kollapsen hade stora sprickor upptäckts i byggnaden, men inga säkerhetsåtgärder vidtogs av fabriksägaren, och arbetarna tvingades komma till jobbet som vanligt, trots sin oro.

“Olyckor” av denna typ är heller inget ovanligt i Bangladesh. I november förra året dödades 112 textilarbetare på en fabriksbrand i Dakha. I juni 2010 dödades 25 bangladeshiska arbetare när deras fabrik kollapsade. I februari 2006 dödades 18 i en fabriksolycka, och i april 2005 krossades 75 arbetare till döds när deras fabrik föll ihop.
Till detta kommer de många fler vardagliga små ”olyckorna”, där bara nån enstaka arbetare dödas eller skadas, och som det inte blir några tidningsrubriker av. Dessutom förföljs och mördas regelbundet fackföreningsaktivister som försöker förbättra villkoren för arbetarna i Bangladesh.

När något sker så regelbundet är det inte längre tal om “olyckor”. Tvärtom är dessa små incidenter medvetet inkluderade i textilkapitalisternas vinstkalkyler. De tjänar nämligen mer på att det får ske en fabriksolycka med jämna mellanrum, än att kosta på sig en säker arbetsmiljö på dessa fabriker.
Människoliv är heller inget värt, när det finns hur många fattiga arbetare som helst som kan ta de dödas plats vid symaskinerna.

Bangladesh är ett av de ledande textilproducerande länderna i världen och tillverkar en stor del av de kläder som säljs av modeföretagen i Väst. Men Bangladesh har inte blivit ledande genom att utveckla nån form av modern och effektiv högteknologisk produktionsform av textiler, utan tvärtom.
Här kan nämligen kläderna tillverkas under arbetsförhållanden som påminner om 1800-talets produktionssätt, av överarbetade och underbetalda arbetare, utan några som helst rättigheter. Arbetare som varje dag de går till jobbet riskerar att inte komma därifrån levande.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.