Dags att skydda Jokkmokk

31 maj 2013

Förstasidan, Miljö, Nyheter

Samtidigt som många väntar med spänning på beskedet från Högsta Domstolen när det gäller Ojnareskogen/Nordkalk, som kan komma vilken dag som helst, manar nu Urbergsgruppen – som arbetar för långsiktig hushållning med jordens naturresurser och för minskat uttag av ändliga råvaror ur jordskorpan – till aktion för Jokkmokk/Kallak.
Det är brittiska Beowulf Mining som har fått tillstånd att provbryta i den hittills gruvfria kommunen, där bland annat flera nationalparker, liksom en del av världsarvet Laponia ligger. Skogsavverkningen inför brytningen är planerad att börja den tionde juni. Urbergsgruppen uppmanar alla som har möjlighet att boka en resa till Jokkmokk för att stödja lokalbefolkningen i kampen mot prospektörerna.
Så är det. Alliansens gruvboom fortsätter. Tillstånden haglar över storbolagen. Dagbrott planeras på många håll runtom i landet, bland annat i Oskarshamns och Västerviks skärgårdar. Men motståndet fortsätter också. Och det blir alltmer organiserat.
Emma Lundström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.