Borgerliga krisskapare tog tillbaka makten på Island

02 maj 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Protesterna 2008-2009 fällde den förra borgerliga regeringen på Island

Protesterna 2008-2009 fällde den förra borgerliga regeringen på Island

 

De styrande Socialdemokraterna och deras samarbetspartner Gröna vänsterpartiet petades bort från makten när islänningarna gick till val i söndags. Socialdemokraterna förlorade 11 av sina 20 platser i Alltinget, och Gröna vänstern förlorade 7 av 14.
Flest röster fick istället det konservativa Självständighetspartiet och liberala Framstegspartiet som nu väntas bilda en borgerlig koalitionsregering.

De borgerliga partierna vann tillbaka makten efter fyra år i opposition, trots att det var de som styrde landet in i den ekonomiska krisen som drabbade Island mycket hårt 2008.
Borgarna hade under 2000-talet drivit på de liberala ekonomiska reformerna och privatiseringarna av bankerna som ledde till spekulationsekonomin vilket slutade i krisen som nära på gjorde slut på Island.

Det var hösten 2008 som Islands tre stora banker kollapsade efter att en gigantisk spekulationsbubbla hade spruckit. Företagen och hushållen drunknade i skulder, och hela staten såg ut att gå bankrutt.
Varje dag i flera månader demonstrerade tusentals islänningar utanför Alltinget i Reykjavik, extremt mycket folk i ett land med så liten befolkning. Ön har 320 000 invånare.

Till sist avgick högerregeringen i början av 2009 under den så kallade “kastrullrevolutionen”, som fick sitt namn av att demonstranterna slog på kastruller.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tog över en sönderfallande stat med ett hiskligt budgetunderskott. De påbörjade en krispolitik, som dock skilde sig från all annan krispolitik vi sett i Europa de senaste åren. Istället för att skära ner i välfärden började Island att investera.

Den nya regeringen deklarerade att man skulle slopa den nyliberala politiken och istället föra en “nordisk välfärdspolitik”. De krisade bankerna förstatligades och det inleddes en brottsundersökning för att ställa bankdirektörerna inför rätta.
Skatterna höjdes, framför allt för företagen. Och den rika fiskeindustrin, vars vinster faktiskt hade ökat just på grund av den isländska kronans kris, tvingades betala en extra avgift till staten som “hyra” för att få bruka nationens fiskevatten.

Samtidigt höjdes a-kassan och ersättningstiden förlängdes för dem som blivit arbetslösa. Och istället för att subventionera bankernas skulder började staten subventionera hushållens skulder med 15-20 procent.
Det gjordes också stora satsningar på utbildning.

När vänstern tog över Island efter borgarna var ekonomin i fritt fall och staten såg ut att vara på väg att gå under. Men den nya vänsterregeringen lyckades genom sin alternativa krispolitik att vända krisen, och Island kunde till och med betala av sina lån till Internationella valutafonden i förtid.
Vid årsskiftet 2013 var statsbudgeten i balans, och de numera statliga bankerna hade till och med börjat gå med vinst.

Trots det, eller kanske just tack vare det, hade de isländska väljarna tröttnat på Socialdemokraterna. Nu när det började gå bra igen för folk och företag, lockades många av borgarnas vallöften om skattesänkningar.
Men valresultatet kan också ses som en protest mot Socialdemokraternas förhandlingar om EU-medlemskap för Island, något som de konservativa är emot.
Valdeltagandet var dock det lägsta i Islands historia.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.