”Tsarryska guldet” eller ”Lenins blodspengar”?

15 maj 2013

Förstasidan, Nyheter

I en artikel med rubriken ”Sverige tvättade Lenins blodspengar”, publicerad i Expressen 10 maj ondgör sig Martin Kragh, ”en ekonomie doktor och forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier och Handelshögskolan i Stockholm”, över att Sovjetunionen, med svenskt bistånd, sålde ”det tsarryska guldet”. Detta menar författaren vara ”en av de största organiserade stölderna i modern historia”.

Således anser artikelförfattaren att den avsatte tsarens rikedomar, som klämts ur det ryska folket, fortfarande tillhörde tsarfamiljen och att det var ett brott att konfiskera och använda dessa rikedomar för att utomlands inköpa teknik (bland annat jordbruksutrustning, lokomotiv med mera) med målsättningen att bygga upp landet och förbättra situationen för befolkningen som genomlidit både ett världskrig och ett blodigt inbördeskrig. Skulle detta vara något klandervärt?

Märkligt att en som påstås forska om Ryssland har mage att på detta sätt ställa upp till försvar för en blodbesudlad envåldshärskare och dennes familj.
Är artikelförfattaren beredd att på samma sätt försvara till exempel de avsatta franska kungafamiljernas rätt till ”sina” rikedomar, eller är den ryska tsarfamiljen ett specialfall?

Martin Fahlgren

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.