Vad vissa kallar trygghet är skräck för andra

I Boden hungerstrejkar afghaner för att försöka påverka utvisningsbesluten som hänger över dem som dödsdomar. Om de dör av mat- och vätskebrist hoppas de att det åtminstone ska leda till att omvärlden får upp ögonen för kränkandet av mänskliga rättigheter, säger de till Norrländska Socialdemokraten.
Samtidigt skriver media om att före detta SD-toppen, Erik Almqvist, ”emigrerar” till Budapest, Ungern, för att han enligt uppgift känner sig otrygg och hotad i Sverige sedan Säposkyddet upphörde i och med att han lämnade riksdagen. Många talar om skatteflykt men Almqvist hävdar det viktigaste flyttskälet vara Ungerns ”frihetliga socialkonservatism och nationalism” som han sätter i motsats till vad han kallar ”den svenska fåran av genus och mångkulturalism”. Själv ska han alltså bli invandrare och bidra till ”mångkulturalismen” i Ungern där romer, judar och oppositionella nog inte håller med honom om att landet skulle vara tryggare än Sverige.
Och om Almqvist någonsin får för sig att återvända till Sverige, till exempel om Ungern skulle hamna i krig, och om då den svenska migrationspolitiken inte vid det laget har blivit humanare för alla, så är det bara att hoppas att det kunde få gå till på ett sådant sätt att han får känna hur det känns att vara flykting och få avslag och svälta sig till döds för att alternativet är värre.
Men han har väl antagligen kvar sitt svenska medborgarskap, som extra trygghet…
Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.