Transportarbetarna strejkade i en timme

24 april 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Transportstrejken hann knappt börja innan ett kompromissavtal slöts. Facket går med på kritiserat treårigt löneavtal. Får i gengäld ”ökat inflytande” i frågan om bemanningsföretag.

Klockan 12 på onsdagen gick transportarbetarna ut i strejk, efter att förhandlingarna mellan fackförbund och arbetsgivare misslyckats natten innan.
En stor del av svensk handel och industri såg ut att bli utan varor och produktionsdelar, när landets lastbilstransporter bromsade in och stannade. Sveriges Radio intervjuade strejkvakter vid terminalerna som var redo att ta fighten, och tidningarna skrev att toapappret snart skulle ta slut. (Facket hade dock gett undantag för transporter av läkemedel till sjukhus och apotek, så att sjuka inte skulle drabbas av strejken.)

Men bara en timme senare avblåstes strejken. Parterna hade kommit överens om en kompromiss vid förhandlingsbordet. Det handlade om frågan rörande bemanningsföretag. Att arbetsgivaren lägger över allt mer arbete på inhyrd bemanning istället för att anställa. Ja, man till och med säger upp de anställda för att istället hyra in dem.
Avtalet som slöts och som avblåste strejken innebär ”en stärkt förhandlingsordning vid användandet av bemanningsföretag”, skriver Transport i ett pressmeddelande. Något som sägs betyda att facket ”får ett ökat inflytande när man förhandlar inför att man ska anlita bemanningsföretag”.
– Det är en stor seger för anställningstryggheten och för våra medlemmar, säger Lars Lindgren, förbundsordförande Transportarbetareförbundet.

Samtidigt gick facket med på arbetsgivarens krav om att löneutvecklingen skulle ligga på 6,8 procent under tre år, enligt industriavtalet som slöts tidigare i vår.
Det avtalet har dock fått kritik från arbetarsidan för att vara för lågt, och framför allt eftersom det är låst på tre år och därför inte går att omförhandla under lång tid. Det var också därför som Transport ursprungligen var emot det. Men arbetsgivaren är nöjd.
– Jag är mycket lättad över att vi kommit överens. Avtalet ligger i linje med medlarnas bud i går och det av industrin fastställda märket, säger Peter Jeppsson, vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund, i ett pressmeddelande.

Vid sidan av den uppmärksammade transportstrejken har Transportarbetarförbundet även sedan tidigare varslat om övertidsblockad på två andra avtalsområden, gällande arbetsvillkoren för renhållningsarbetare och bevakningspersonal.
Den strejken drog också i gång klockan 12 på onsdagen och pågår ännu när denna tidning går i tryck.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.