Till sosseledningen: byt fokus NU!

Tillväxt, tillväxt, tillväxt, det verkar vara allt S-ledningen har på hjärnan när kongressen drar igång.
Är det inte fasansfullt sorgligt? När deras hjärnor borde arbeta på högvarv med den allra mest hyperaktuella frågan: hur skapa en fungerande plan för en omfattande, nej, en allt igenomsyrande omställning till ett hållbart samhälle, ett samhälle som inte galopperar mot undergången med en stadigt eskalerande takt.
En plan som kan sättas i verket snarast möjligt, helst igår.

Och då nämner vi inte den andra STORA frågan. Det här med den söndertrasade välfärden. Det är FÖR självklart att Socialdemokraterna borde bära den frågan som tusen röda fanor, säga: vi har för avsikt att införa non-profit, rädda det som räddas kan och återställa allt det andra. Avprivatisera. Återhumanisera. Om det sista nu är ett ord. Men ni förstår.

Förvisso finns det andra röster, en Greider, en Suhonen, en Sommestad, till exempel. Men det räcker ju inte när Löfven är som en blank yta som upprepar och endast verkar eftersträva Alliansens politik, möjligen i lite blekare form.
Det är inte klokt egentligen.
När det finns så mycket att göra. Så mycket att fånga upp. När det gäller folkviljan, folkets önskningar. Folkets förmåga. Omställningsviljan, välfärdsviljan och viljan att behandla alla människor lika – något som ju visat sig i protesterna mot Reva.

Ett litet tips till partiet, så här lite vid sidan om det övriga omställnings- och välfärdsresonemanget, kunde ju vara att följa den amerikanska nyhetsbyrån AP:s exempel och i sin migrationspolitik helt sluta benämna människor som illegala. Stå för att det bara är handlingar som kan vara illegala, inte människor. Aldrig människor.
AP:s beslut visar ju att det hjälper att kräva samma sak om och om och om igen, att ropa: Ingen människa är illegal. Till exempel.
Det går att stå för sådana saker Stefan Löfven.
Det går att stå för saker. Ha en ryggrad. Ha en fast kärna. Vara orubblig i sin övertygelse. Inte vaja för vinden och följa trenderna när trenderna har byggts upp som Moderatblå luftslott av ord om mer pengar i plånboken vid löning istället för skatter som ger fungerande vård, skola och omsorg. När trenderna är kapitalistiska och egoistiska och underblåses av PR-byråer.
Det går att stå för värderingar som skulle kunna göra Socialdemokraterna till ett parti som folk kunde tänka sig att rösta på.
Eftersom opinionen faktiskt på allvar verkar hålla på att ledsna rejält på de värden som nu hyllas av de som för närvarande styr det här landet, de där blankputsade kostymerna som alltmer verkar se det hela som “företaget Sverige”, inte som en demokrati.

Vem vill leva i ett företag där människorna är förbrukningsvaror, endast eftertraktade så länge de kan arbeta för en ökad tillväxt? En tillväxt som dessutom inte håller, som leder raka vägen till en verklighet av klimatkatastrofer, och kanske ännu längre, till att vi fullkomligt omöjliggör vår egen överlevnad på den här planeten. Vi arbetar alltså på att förgöra oss själva, och drar resten av ekosystemet med oss i fördärvet.

Jaja. Säger jaja. Upprepningar efter upprepningar för att kanske till slut nå fram med det självklara. Det är väl bara att fortsätta skrika sig hes: BYT FOKUS S! Byt fokus nu! Bli ett riktigt alternativ. Bli det oppositionsparti ni måste vara för att få möjligheten att hamna i regeringsställning och stoppa det som pågår.
Bli tydliga och skarpa och stå för något annat än den nyliberala skit vi står i upp till hakan.
Lägg ner det där med affärsplaner för Sverige, lägg ner det omedelbart, det är åt skogen. Lova istället hederligt den verkliga välfärden tillbaka och omställning nu, i frihetens, jämlikhetens och solidaritetens namn.
Amen.

Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.