Stalins dödslista

08 april 2013

Förstasidan, Kultur, Nyheter, Utrikes

Den ryska människorättsorganisationen Memorial har i dagarna presenterat en rapport som de kallar för ”Stalins dödslista”, efter flera års forskning i de ryska arkiven.
Listan visar att Stalin själv skrev under avrättningsbeslut för 44 500 människor under den stora terrorn på 30-talet. Memorial har sammanställt en CD-Rom med fotokopior av samtliga dödsdomar som Stalin skrev på, och som nu ska delas ut till ryska skolor och bibliotek.

Även om Stalins roll i terrorn i princip alltid har varit känd, så är det här första gången som bevismaterialet offentliggörs och blir lättillgängligt för allmänheten genom denna spridning av de samlade originaldokumenten.
– Varje normal människa måste nu inse att Stalin bar ansvaret, att han visste allt, säger projektledaren Jan Rachinskij till Moscow News.

Det finns nämligen en gammal myt om att terrorn skedde utan Stalins vetskap. Något som också många av dem som själva blev dömda till döden ibland trodde på och därför skrev personliga brev till Stalin för att informera honom om att de skulle avrättas och bad om hjälp. Det finns också exempel med fångar som efter tortyr skrivit hyllningar till Stalin med sitt eget blod på cellväggarna.

Allt som allt avrättades runt 720 000 människor under Stalins stora terror, huvudsakligen kommunister som rensades ut ur partiet när Stalin befäste sin makt som diktator i Sovjetunionen. En del av dem hade vid ett eller annat tillfälle varit i opposition mot Stalin, men många var också trogna stalinister, men dödades ändå under utrensningarna. Därtill avrättades många kulturpersonligheter och vanliga arbetare.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.