Moderat stoppar romsk flagga i Växjö

08 april 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Det är den internationella romadagen. Inte första april. Detta tål att upprepas för den som eventuellt skulle råka kasta ett öga på en liten notis från TT under rubriken ”Växjö stoppade romsk flagga”.
Ja, nu var det ju inte Växjö som stoppade den romska flaggan. Staden själv ligger väl där ganska handlingsförlamad av asfalt och myndighetsbyggnader. Nej, det var ett kommunalråd. Ett moderat kommunalråd. Bo Frank.

I likhet med partikamraten, migrationsminister Tobias Billström, verkar Bo Frank ha en lite skev bild av saker och ting. Billström talar ju inte bara om människor som volymer och hyllar de blonda och blåögda, han vill ju också förbjuda tiggeri och återinföra visumtvång för människor från västra Balkan, alltså romer. Den skeva verklighetsuppfattningen i Billströms fall ligger i att han inte kan se att romerna från västra Balkan skulle ha särskilda asylskäl. Det är ganska svårt att förstå hur han har kunnat missa alla larmrapporter om extrem fattigdom och förföljelser.
Men det var inte Billström vi skulle tala om, utan Frank. Bo. Hans skevhet ligger i tolkningen av mångfaldsbegreppet. Växjö kommun ska nämligen ”prioritera mångfald”. Jaha. Vad fint. Menar ni verkligen det?

Ett nätverk, Flysam, fick för sig att tro på de politiska flosklerna och skulle med hjälp av det kommunala fastighetsbolaget Vöfab, hissa den romska flaggan utanför kommunhuset, idag, på den internationella romadagen. Inte särskilt extravagant, kan tyckas, men det skulle ju ändå ha blivit som en liten hälsning: det lever en massa romer i det här landet, vi har diskriminerat och marginaliserat dem i en herrans massa år på de mest vedervärdiga sätt, med skallmätningar och steriliseringar och tvångsförflyttningar och…så det absolut minsta vi kan göra nu är att hissa en flagga på deras dag.

Men så blev det inte.
Kommunalrådet hade utfärdat ”kontraorder”, allt enligt TT.
Växjö kommun hissar nämligen bara nationalstatsflaggor. Och Prideflaggan, med hänvisning till det där om att ”prioritera mångfald”.
Att själva essensen av ordet ”mångfald” – åtminstone som det låter i öronen på den som inte är yrkespolitiker – väl ändå är att alla sorter ska värnas, att det offentliga rummet ska vara till för ALLA som bor i det här landet, ja, det verkar ha gått Bo Frank och Växjö kommun förbi.

Emma Lundström

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.