Industriavtalet klart: ”Sämre än väntat”

Jan-Olov Carlsson

Jan-Olov Carlsson

 

I tisdags blev industriavtalet klart, vilket också sätter märket för den övriga arbetsmarknaden när årets avtalsförhandlingar fortsätter. Avtalet innebär en löneökning på 6,8 procent över tre år, vilket beräknas ge i genomsnitt runt 500 kronor mer i månadslön per år.
– Det är ett väldigt lågt lagt avtal. Sämre än väntat, säger Jan-Olov Carlsson, ordförande på Metallklubben på Volvos i Umeå.
– Med en så låg löneökning hade det varit bättre om avtalet bara fått gälla i ett år. Ett fast avtal bundet till tre år innebär att arbetsgivarna kan jubla. Det är högst tveksamt om det garanterar reallöneutvecklingen, säger han.

Arbetsgivarna har också fått igenom en del av sina krav vad gäller övertidsregler och ökad flexibilitet vid förläggning av arbetstiden.
– Det är en oroande villkorsförsämring när arbetsgivarna friare kan disponera och lägga om arbetstiden, säger Jan-Olov Carlsson.
– Det enda som möjligen är positivt i det här avtalet är satsningen på låglönehöjningen genom krontalspåslag. Det kan vara en liten framgång, men det är svårt att se ännu, säger Jan-Olov Carlsson.
– Sen finns det vissa kosmetiska förbättringar som utökningen av föräldraförsäkringen, säger han.
Avtalet innebär en försäkringslösning för utfyllnad av föräldraförsäkringen med 10 procent av lönen i sex månader.

På annandag påsk kom också byggnadsavtalets parter överens om principerna för ett nytt avtal, vilket avblåste det strejkvarsel som var lagt till tisdagen.
För Byggnads var det viktigaste i årets förhandlingar säkerheten på byggarbetsplatserna samt att huvudarbetsgivaren ska ta större ansvar över de underentreprenörer som anlitas.
Hur det ska lösas är dock inte klart, men enligt ett pressmeddelande ska det tillsättas arbetsgrupper som får jobba vidare med att lösa frågan om ansvaret över underentreprenörerna.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.