Halvroligt från Täppas

21 april 2013

Böcker, Förstasidan, Kultur

En bomb smäller i Gamla Stan i Stockholm vilket resulterar i fjorton döda och trettiofem skadade. Är det de militanta islamisterna från förorterna som terroriserar? Eller någon som bara vill få det att se ut som att muslimer ligger bakom attentatet?
Med denna explosion börjar radioprofilen Täppas Fogelbergs ”kriminaldrama” Lenins revben under Kornhamnstorg. En bok som dock inte har så mycket drama i sig, utan mera är en lättsam halvspännande och halvrolig roman.
Den misslyckade polisen Anna, som överlevde bombattentatet i Gamla Stan, upptäcker en högerextrem sekt som håller till under Kornhamnstorg. Där smider de en plan på att ta makten genom att dricka sig starka med en trolldryck som ska tillredas på reliker från stora män. En benbit från den svenska krigarkungen Karl XII och ett revben från bolsjevikledaren Lenin behövs som ingredienser.
”Även om vi inte sympatiserar med mannens politik måste vi erkänna att det i honom fanns kolossalt med stake” förklarar nazistledaren. ”Skinnskallarna bär dagen till ära rena jeans och blanka kängor, några har till och med borstat tänderna.”
Lenins revben tillhandahålls av den ryske oligarken Fjodor Fjodorov Fjodorovskij för fjorton miljoner dollar och levereras med u-båt från Kaliningrad. Anna och hennes vänner som försöker stoppa nazisterna, hamnar av en slump ombord på u-båten, och det visar sig att den där oligarken kanske inte är så dum i alla fall.
Lyckligtvis tar Täppas Fogelberg inte sin berättelse på så stort allvar, för hade han gjort det skulle det ha blivit löjligt på riktigt.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.