Fidel Castro: ”Nordkorea och USA – lägg av nu!”

10 april 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Fidel Castro

Fidel Castro

 

Den kubanske revolutionsledaren Fidel Castro uppmanar nu både USA och Nordkorea att sluta krigshetsa mot varandra, och varnar för att världen idag aldrig har varit så nära ett kärnvapenkrig sedan Kubakrisen 1962.
– Om det blir krig kommer både norra och södra delen av Koreahalvön att lida fruktansvärd förödelse, utan att någon kommer att tjäna på det, säger Fidel Castro i sitt uttalande i den kubanska tidningen Granma.

Den numera pensionerade förre kubanske presidenten påpekar att Kuba och Nordkorea har haft vänskapliga relationer med varandra, och hoppas kunna fortsätta med det, men kräver därför att Nordkoreas ledare Kim Jong-un slutar med sitt vapenskrammel.
– Nu när Nordkorea har demonstrerat sina teknologiska och vetenskapliga framsteg, vill vi påminna om landets plikt till de länder som varit Nordkoreas vänner. Det skulle vara orättvist att blunda för att ett kärnvapenkrig skulle påverka 70 procent av planetens befolkning, säger Fidel Castro och påpekar att fem av jordens sju miljarder invånare bor i just i detta område i närheten av Koreahalvön.
Här ligger nämligen Kina, Indonesien, Indien och Japan, några av världens mest befolkade länder.

Fidel Castro lyfter också fram USA:s ansvar i den aktuella krisen. För det är på grund av den pågående amerikanska militärövningen med Sydkorea, som krigsrisken på Koreahalvön har blossat upp och fortsätter att eskalera, till dess att USA kallar hem sina trupper och kärnvapenbestyckade hangarfartyg i området.
– Om ett kärnvapenkrig bryter ut nu kommer Barack Obama under sin andra mandatperiod att gå till historien som den mest ondskefulla personen i USA:s historia. Ansvaret för att undvika kriget är också hans och det amerikanska folkets, säger Fidel Castro.

Fidel Castro påpekar att när Koreakriget bröt ut 1950 ville general Douglas MacArthur atombomba Nordkorea. Det var bara fem år efter att USA hade fält sina atombomber över Japan, och de nya amerikanska kärnvapnen var redo att användas. Men USA:s president Harry Truman ville inte gå så långt den gången.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.