Ett spöke går runt Europa – Margaret Thatchers spöke

09 april 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Hur ska man sammanfatta Margaret Thatchers politiska gärning? Vad ska man lyfta fram? Att klassklyftorna och fattigdomen växte under hennes styre samtidigt som de rika blev rikare. Att hon privatiserade och sålde ut sitt land på ett sätt som ingen högerledare tidigare vågat drömma om. Att hon så allvarligt skadsköt fackföreningsrörelsen att den fortfarande trettio år senare haltar fram.

Eller hennes nykoloniala imperiepolitik som exemplifierades genom kriget mot Argentina och krossandet av frihetsrörelsen på norra Irland. Hennes stöd till fascismen i Chile och apartheid i Sydafrika. Eller ska man kanske minnas henne lite positivt i alla fall, för att hon indirekt bidrog till en ny våg av bra radikal brittisk musik.

Bland en flod hyllningstexter till Järnladyn i borgerliga tidningar, hörs också ett par kritiska röster. ”Margaret Thatcher var ingen hjälte” skriver till exempel Jonas Gardell i en krönika i Expressen. Det är rätt, hon var ingen hjälte utan en skurk. Sen skriver han att hon ”gjorde sådant då som vi i dag med en rysning fördömer”. Men här har Jonas Gardell tyvärr fel.

Hennes högerradikala politik var en chock när den kom, men har idag blivit till standard, normaltillståndet. På frågan vad hennes viktigaste politiska gärning var, svarade Thatcher en gång: “Tony Blair och New Labour.” På samma sätt nämner Reinfeldt och Lööf henne nu som en inspirationskälla och en förebild. Sverige har till och med gått om Storbritannien i det nyliberala experimentet.

Att vissa inom vänstern fick för sig att fira på Margaret Thatchers dödsdag är dock lika osmakligt som när borgarna skålade i champagne när Olof Palme blev skjuten. Dessutom finns det inget att fira, eftersom Thatchers politik i stort har segrat runt om i Europa.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.