Det fanns de som röstade på Thatcher…

12 april 2013

Böcker, Förstasidan, Kultur, Politik

Margaret Thatcher är död. Det talas och skrivs om det precis överallt. Hyllande och hatande. ”Hon visste priset på en limpa bröd”, skriver Jeanette Winterson i sin senaste bok, den självbiografiska Why be happy when you could be normal.
Boken hade redan något år på nacken vid järnladyns bortgång, men detta tar inte på något vis udden av orden som fyller cirka en och en halv sida mot slutet.  Där gör Winterson en mycket bra sammanfattning av vad Thatcherismen gjorde med England, och inte bara England.
Men då, när det begav sig, tänkte författaren annorlunda.
Om en grönsakshandlares dotter kunde bli premiärminister, så kunde en hemlös arbetarklassflicka bli författare, resonerade Winterson, och gick och röstade.
Nu skriver hon att det som ofta glöms bort när det gäller Thatcher är att hon, förutom allt annat och tillsammans med Reagan i USA, för alltid bröt det trettioåriga efterkrigssamförståndet. Det som, enligt Winterson, innebar att både högern och vänstern var överens om att samhällena inte kunde återuppbyggas med det föråldrade nyliberala ekonomiska systemet, byggt på idén om den fria marknaden. Det systemet kunde inte ge det som efterkrigstiden behövde, menar hon. Alltså: bostäder, jobb, välfärd och förstatligande av kommunikationer och transport.

Jeanette Winterson beskriver efterkrigssamförståndet som ett reellt framsteg för det mänskliga medvetandet ifråga om insikter när det gäller det kollektiva ansvaret. Lärdomarna från kriget och socialismens överlägsna argument ledde till den medvetandehöjningen, menar hon.
Den unga Jeanette Winterson kunde inte uppskatta den medvetandehöjningen eftersom hon inte kunde veta vad den medelålders vet: hur kallt ett samhälle blir när pengar görs till det enda värdet och alltings måttstock: ”Jag visste inte att Thatcherismen skulle finansiera sitt ekonomiska mirakel genom att sälja ut våra statliga tillgångar och industrier. Jag förstod inte konsekvenserna av att privatisera samhället”.

Text och foto:
Emma Lundström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.