Cannabiskapitalisterna vädrar morgonluft

20 april 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Cannabis legaliseras i flera amerikanska stater och beräknas nu bli en miljardmarknad i likhet med tobaksindustrin. Men den amerikanska läkemedelsmyndigheten protesterar.

Vid årsskiftet legaliserades drogen cannabis (marijuana) i de två amerikanska delstaterna Washington och Colorado, efter lokala folkomröstningar i samband med presidentvalet i november förra året. I en handfull andra amerikanska stater är cannabis för medicinskt bruk redan tillåtet, som ett alternativ till andra smärtstillande medel, och efter läkares ordination.
Bara i Colorado omsatte den medicinska cannabisförsäljningen 200 miljoner dollar förra året, vilket visar att det finns enorma vinster att göra när cannabis nu legaliseras på en fri marknad för alla fyllda 21 år (samma åldersgräns som gäller för alkoholkonsumtion).

Washington och Colorado har tillsammans 13 miljoner invånare, och runt tio procent, eller en miljon av den vuxna befolkningen, beräknas utgöra en potentiell målgrupp för cannabiskonsumtion. Det är en målgrupp som dessutom tros växa i takt med att drogen blir mer socialt accepterad.
Utöver det tillkommer en marknad för växtlampor och annan utrustning för dem som själva vill odla sin egen marijuana, samt godis och nya alkohol­drinkar med cannabis som extra ingrediens.

Små och stora företag ser nu möjligheten att göra miljardvinster på cannabisförsäljning, speciellt om legaliseringen av drogen sprider sig till flera delstater, något som cannabiskapitalisternas lobbygrupper utan tvekan kommer att arbeta för.
Likheten med tobaksindustrin är slående, med den stora skillnaden att cannabis ger en mycket starkare effekt och därmed kan vara mer lockande att röka än vanliga cigaretter.

Förespråkare av cannabis­legalisering hävdar annars gärna att marijuana inte är värre än cigaretter, kanske till och med mindre farligt och beroendeframkallande.
Kritiker lyfter dock fram att cannabis ofta är inkörsporten till tyngre droger, samt att överkonsumtion av marijuana kan leda till psykiska problem, samt förstöra människors familje- och arbetsliv på samma sätt som alkoholmissbruk kan göra.
Dessutom medför marijuana­rökning andra risker, till exempel ökad risk för bilolyckor, något som cigarettrökning inte gör.

Även om innehav och konsumtion av cannabis blev lagligt redan vid årsskiftet, är det ännu inte klart hur försäljningen av cannabisprodukter ska regleras. Frågor om skattesats, tillstånd för reklam, och eventuella kvantitativa begränsningar för inköp, utreds just nu lokalt i både Colorado och Washington och väntas bli klart till sommaren.
Samtidigt finns det fortfarande krafter på federal nivå som starkt motsätter sig legaliseringen, däribland den amerikanska läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration som varnar för hälsoriskerna.

Per Leander

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.