Bostonbomberna: När frihetshjältar blir terrorister

25 april 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

Förvirring när “tjetjenska terrorister” slår till i USA. CIA och Pentagon var ursprungligen positiv till de tjetjenska rebellerna. Ramzan Kadyrov: “De växte upp i USA och roten till deras ondska finns att finna där”

När det visade sig att de båda bröderna som bombade Bostonmaraton härstammade från Tjetjenien, uppstod förvirring i det konservativa etablissemanget i USA. Den republikanske politikern Rudy Giuliani utbrast att: “Jag trodde tjetjenerna kämpade mot Ryssland, inte USA!”
Rudy Giuliani har tillsammans med många andra nykonservativa amerikanska politiker och militärer (som Pentagons Richard Perle och förre CIA-chefen James Woolsey) tidigare uttalat sitt stöd till de tjetjenska “frihetskämparna”, just för att deras väpnade kamp i Kaukasus försvagade Ryssland, vilket gynnade USA.

Ryssland har också alltid misstänkt att USA hjälpte till att beväpna de tjetjenska rebellerna, vilket dock inte är bevisat. (Däremot är det känt att USA hjälpte Georgiens militär med utbildning och vapen inför Georgiens anfallskrig mot det ryska protektoratet Ossetien 2008.)
Vad bröderna Tsarnajev hade för motiv till bombdådet i Boston är oklart, och dessutom kan man ifrågasätta om det är rätt att kalla dem för tjetjener. Tjetjeniens president, den Putintrogne Ramzan Kadyrov, gick snabbt ut och sa att “bröderna Tsarnajev inte längre har någon koppling till Tjetjenien, de växte upp i USA och roten till deras ondska finns att finna där”.

Familjen Tsarnajev kom till USA år 2002 när bröderna var barn, och de fick permanent uppehållstillstånd i egenskap av flyktingar från det då pågående Tjetjenienkriget. Den yngste brodern Dzjochar har dessutom amerikanskt medborgarskap.
Storebror Tamerlan Tsarnajev reste dock som vuxen tillbaka till Tjetjenien och grannrepubliken Dagestan, där flera islamistiska terroristgrupper håller till, och han misstänks ha fått utbildning av dessa grupper.
På grund av denna resa uppmanade den ryska säkerhetspolisen FSB år 2011 sina amerikanska kollegor i FBI att hålla koll på Tamerlan Tsarnajev när han återvände till USA.

“FBI gjorde dock ingen ordentlig undersökning av Tamerlan, eftersom USA:s inställning vid den här tiden var att de tjetjenska rebellerna var ’frihetskämpar’ som bekämpade Putins auktoritära Ryssland. Familjen hade troligen även fått sin asyl i USA eftersom de ansågs ’förföljda’ i Ryssland” skriver Georgy Bovt, politisk skribent i engelskspråkiga Moscow Times, en liberal tidning som annars är väldigt USA-vänlig och Putinkritisk.
USA:s inställning till de tjetjenska rebellerna kan jämföras med den amerikanska synen på Afghanistans Mujaheddin under 1980-talet, som då fick stöd av USA när de kämpade mot Sovjet, men som senare vände vapnen mot USA och blev grunden för al-Qaida.

Den egentliga självständighetskampen i Tjetjenien har upphört sedan Putin år 2003 slöt ett avtal med den starkaste rebell- och klanledaren Achmat Kadyrov, far till Tjetjeniens nuvarande president Ramzan Kadyrov. (Tjetjenerna garanterades stort självstyre samt rätten till sin egen religion och kultur, mot löfte att republiken fortsatte att vara en del av den ryska federationen.)
Den konflikt som i minskad utsträckning fortfarande pågår i Tjetjenien handlar nu mera om klanstrider, där andra klaner bekämpar “förrädaren” Kadyrov, och Kadyrov själv slår hårt ner mot all opposition, så väl demokratisk (kritiska journalister) som islamistisk (väpnade terrorister).

Men som ett arv från kriget finns också den islamistiska radikaliseringen i regionen, som späds på av allmän fattigdom och hopplöshet.
Redan under Tjetjenienkriget på 1990-talet internationaliserades konflikten genom att tusentals wahhabiter, muslimska krigare från andra länder, reste till Tjetjenien för att slåss mot de “otrogna”.
Det mest troliga är att bröderna Tsarnajev av en eller annan anledning kände sig kopplade till denna kamp, och att spränga bomber i USA blir då inget konstigt eller obegripligt, med tanke på hur USA agerar mot muslimer runt om i världen.

Samtidigt som USA:s konservativa nu vaknar upp till att islamisterna i Kaukasus inte bara är ett hot mot Ryssland, utan också USA, verkar det som att den allmänna bilden av vilka bröderna Tsarnajev var, snarare pekar på att vanligt folk ser dem i första hand som “ryssar”.
“Den vanlige amerikanen tror att eftersom Tjetjenien är en del av Ryssland, så måste Bostonterroristerna ju ha varit ryssar” skriver Georgy Bovt, och varnar för att vanliga ryska turister och affärsman nu kan få stora problem ifall de planerar att resa till USA.

Samtidigt verkar genomsnittsamerikanen ändå inte veta vad Tjetjenien är, och det har gått så långt att Tjeckiens ambassadör Petr Gandalovič till sist skrev ett brev till Barack Obama och framförde artig kritik mot att hans land har pekats ut som terroristernas hemland i amerikansk media.
“Tjeckien och Tjetjenien är två väldigt olika platser. Tjeckien är ett centraleuropeiskt land, och Tjetjenien är en del av den ryska federationen” förklarar ambassadören.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.