Bostadsbidrag till de rika – chockhöjd hyra för de fattiga

27 april 2013

Förstasidan, Inrikes, Nyheter

▶ROT-avdraget kostar samhället 14,6 miljarder kronor
▶Utnyttjas nästan bara av de rika för att subventionera
deras privata bostäder
▶Samtidigt hotas fattiga hyresgäster av hyreshöjningar när deras bostäder renoveras

Den rikaste åttondelen av befolkningen får genom ROT-avdragets skattelättnader runt 10 miljarder mer i bidrag till sina privatbostäder, än vad som betalas ut i bostadsbidrag till samhällets fattigaste. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).
Bostadsbidraget till låginkomsttagare uppgick till 3,5 miljarder kronor år 2011. Samma år kostade ROT-avdraget samhället 13,2 miljarder kronor. Pengar som istället går till dem som redan har de högsta inkomsterna.

Av de 13,2 miljarder kronor som år 2011 delades ut för att subventionera renoveringar och ombyggnad av privatbostäder, gick 5 miljarder till personer som hade sin årsinkomst på över 400 000 kronor, och 2 miljarder i bidrag gick till personer med årsinkomst på över 600 000 kronor.
År 2012 kostade ROT-avdraget 14,6 miljarder kronor, och allt tyder på att kostnaderna för ROT-avdraget kommer att öka. Statistiken visade också att hälften av alla med en årsinkomst på över 1 miljon utnyttjade ROT-avdraget.

Men ROT-avdraget är inte bara ett bidrag för de rikaste som vill slippa betala skatt, utan också ett orättvist system på flera sätt, till exempel genom att en mycket stor del av befolkningen, det vill säga Sveriges tre miljoner hyresgäster, helt saknar möjligheten att utnyttja ROT-avdraget.
– Statistiken visar att ROT-avdraget inte bara missgynnar dem som valt att bo i hyresrätter, utan även direkt gynnar den rikaste delen av befolkningen, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman i ett pressmeddelande.

Det största hotet mot Sveriges hyresgäster idag är de omfattande renoveringar som planeras i miljonprogrammets bostadsområden, vilket på många håll kommer innebära chockhöjningar för dem som redan har det sämst ställt. Något som Internationalen har uppmärksammat tidigare, med bland annat Stockholmförorten Husby och Pennygången i Göteborg som exempel.
– Samtidigt som boende i villa eller bostadsrätt får bidrag till att renovera hemma, tvingas hyresgästerna flytta på grund av hyreshöjningar i samband med renoveringar, säger Barbro Engman.

Dessutom har det visat sig att arbetare lättare utnyttjas genom ROT-avdraget, och riskerar svarta löner eller inga löner alls, enligt Sveriges Radios undersökande program Kaliber som sändes förra helgen.
– På stora byggen finns det mer insyn, ibland kan det bli kontroller. Men ROT, i någons hem, totalt utan tillsyn och dessutom med staten som garant för halva kostnaden… Det är ett idealiskt upplägg för oseriösa bolag, säger byggarbetaren Rashid från Kazakstan, som själv har utnyttjats genom att lockats att komma och arbeta i Sverige, men inte fått betalt.

Per Leander

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.