”Labour har svikit oss” – nytt vänsterparti i England?

07 april 2013

Förstasidan, Kommentar, Nyheter

I nummer 12 av Internationalen kunde vi läsa en intervju med filmaren Ken Loach om hans nya film The Spirit of ’45. Den var tänkt som en väckarklocka – vad har hänt med den välfärdsstat som Labourpartiet började bygga upp i England efter andra världskriget? Och vad har hänt med Labourpartiet?

Den 25 mars skriver Ken Loach, Kate Hudson och Gilbert Achcar i dagstidningen the Guardian en uppmaning under rubriken ”Labourpartiet har svikit oss”. Vi behöver ett nytt vänsterparti, skriver de tre. Den nya budgeten från Englands finansminister är nämligen än hårdare på nedskärningar än någonsin, och tillväxten sjunker som en sten.
”I verkligen är det förstås så att nedskärningspolitiken är avsedd att montera ner välfärdsstaten, få ner lönerna och göra hela ekonomin till marknadsekonomi, samt krossa alla sociala och ekonomiska framsteg som vanligt folk har gjort sedan andra världskriget. Så från regeringens synpunkt fungerar politiken.”

Dessutom, skriver de, ”publicerade The Guardian för någon vecka sedan ett brev från 60 ekonomer som varnade för att det värsta ännu inte hade kommit; 80 procent av nedskärningarna har ännu inte genomförts”.
Det är inte bara det brittiska Labourpartiet som går åt höger och för nyliberal politik, skriver de. ”Systerpartierna i Europa har gjort detsamma i tjugo år. Men på andra ställen i Europa har andra grupper börjat fylla tomrummet till vänster – Syriza i Grekland och Die Linke i Tyskland till exempel – och erbjuder en alternativ politisk, social och ekonomisk vision.”

Ken Loach uppmanar nu på leftunity.org/groups att diskutera bildandet av ett nytt vänsterparti, för att ”föra samman dem som vill försvara välfärdsstaten och lägga fram ett ekonomiskt alternativ till nedskärningar”.
Koalitionsregeringen plockar sönder välfärdsstaten, skriver han, och det värsta är att labourpartiet inte protesterar mot nedskärningarna utan har accepterat nyliberalismen helt och hållet. Alltså är det dags för ett nytt vänsterparti och här kan man anteckna sitt intresse.

Gunvor Karlström

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.