Partille: Skyddsombud avstängt efter kritik mot ledningen

▶Arbetskamrater startar kampanj med namninsamling och facebookaktion
▶Solidaritetsmöte på Gustav Adolfs torg i Göteborg i lördags
▶”Yttrandefrihet är alltid rätten att säga emot dem som har makten”

 

På Mellbygården, ett boende för vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar i Partille strax utanför Göteborg, arbetar Atbin Kyan. Eller arbetade, för sedan slutet av februari är han avstängd från sitt jobb. Orsaken är ett kritiskt brev han i egenskap av skyddsombud och ombud för Kommunal skrev till kommunledningen några dagar innan.
När Atbin stängts av fick Iraj Yekerusta, som arbetar som metodutvecklare vid boendet, frågan av ledningen vad han tyckte om brevet. Han svarade att han inte läst det så noga men att han höll med om det han sett. Resultat: omedelbar avstängning även för honom.

I Göteborgs-Posten presenterade kommunens personalchef i efterhand helt andra orsaker för avstängningen än brevet och försöker nu rota upp allsköns förseelser såsom sena ankomster och att de ”lägger sig i chefens arbetsuppgifter” (något man kan tycka är en självklar del av uppdraget för en facklig representant…) En nog så vanlig taktik när arbetsgivare vill komma åt obekväma anställda och i Atbins och Irajs fall, pinsamt genomskinligt.
För att försvara Atbin och Iraj och yttrandefriheten på jobbet drog arbetskamrater på Mellbygården igång en kampanj för deras sak. En namninsamling från arbetsplatsen har överlämnats till kommunledningen och genom Facebook försöker de nu få stöd för sin sak hos allmänheten.

I lördags hade de kallat till möte på Gustav Adolfs torg i Göteborg där ett hundratal slöt upp.
Under banderollen ”Bryt tystnaden på jobbet” talade flera av dem som arbetar på Mellbygården om hur ledningen valt att försöka tysta Atbin och Iraj istället för att svara på kritiken. Även de båda avstängda talade, trots råd från fackliga representanter att inte gå till demonstrationen.
Atbin Kyan berättade om bakgrunden och tecknade en bild av maktfullkomlighet och svågerpolitik i den moderatstyrda kommunen. I ett rörande tal berättade Iraj hur representanterna för Partilles kommun hade vinkat till sig honom med precis samma gest som cheferna på det textilföretag i Iran där han arbetade för 30 år sedan använt när de hittat en förbjuden bok i hans skåp. Följderna var olika men attityden densamma.

Alla talare underströk vikten av att slå tillbaka det övergrepp på yttrandefriheten som Partille kommun begått, inte bara för de båda avstängdas skull utan för att försvara rätten att säga ifrån på alla arbetsplatser.
– Yttrandefrihet är alltid rätten att säga emot dem som har makten, annars är den ingenting värd. Och den rätten är inget vi fått, det är en rätt vi måste ta oss, så sa Lars Henriksson, en av talarna som varit med och startat den oberoende tidningen Kvasten på Volvo Torslanda.

Kommunal har tagit upp förhandling om avstängningen av Atbin och fackförbundet Vision för Iraj. Inget av förbunden hade någon synlig närvaro vid demonstrationen och i Kommunalarbetaren gjorde ordföranden för Kommunal avdelning Väst, Anders Hagberg. ett märkligt uttalande inför förhandlingarna: ”Jag kan inte kommentera något i dagsläget, i och med att en utredning pågår. Men situationen är nog mer komplicerad än den ser ut, det är vad jag har hört från arbetsgivarens håll.”
I tidningen Vision ger Visions regionombudsman Stig Wendefors ett något skarpare svar:
”Jag tycker inte att det finns skäl för en avstängning på de grunderna som arbetsgivaren har presenterat hittills. Jag har krävt att de måste redovisa dokumentation för varje del av sina påståenden.”

Inte minst för att sätta tryck inför förhandlingarna är det viktigt att de drabbade nu får uppbackning från sina arbetskamrater, men också stöd från andra arbetsplatser.
För som Per Andersson, som varit drivande i att organisera de anställda på bemanningsföretaget Lernia på Volvo Personvagnar, sa i sitt tal handlar det om att se att ett angrepp på en är ett angrepp på alla och besvara det som ett sådant.
Stödgruppen för Atbin och Iraj planerar nya aktiviteter och kan nås via Facebooksidan ”Stöd personalens kamp mot förtryck i Partille kommun”.

Internationalen

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.