Papperslösa jagas av polis med nya metoder

▶ I Skåne stoppades cyklister som bröt mot olika trafikregler
▶ Vigselceremonier stormades av poliser
▶ Det finns ingen lag om att man måste ha id-kort på sig i Sverige

 

Polisens nya sätt att arbeta med flyktingar och gränskontroll, Reva, innebär att man trakasserar mörka människor. En person med utländskt utseende kan bli stoppad var som helst och id-kontrollerad. Det handlar utan tvekan om rasistiska trakasserier. Arbetssättet skapar en reva i samhället.
Reva, ”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”, är omskrivningen för nya metoder för att hitta och avvisa människor som uppehåller sig i landet utan tillstånd. Så kallade papperslösa människor.

Det första polisdistrikt där man började använda metoden var Skåne, närmare bestämt i Malmö. Polisen gjorde razzior på Möllevångstorget och andra invandrartäta områden tillsammans med Skattemyndigheten. Man stoppade cyklister som bröt mot olika trafikregler – allt för att få en förevändning att kolla identitetshandlingar. Vigselceremonier stormades av poliser. Tonåringar som varit på permission från psykvården, där de hamnat på grund av skräcken för avvisning, greps och utvisades från Sverige.
Från och med slutet av januari 2013 prövas Reva även i Stockholm, något som de senaste veckorna märkts tydligt. I Stockholm bryr man sig inte om cyklister. Där lägger man all sin kraft på att stoppa människor i tunnelbanan. Framför allt spanar myndigheten efter plankare, för att få en chans att kräva legitimation.

Men det kan räcka med att se utländsk ut för att bli stoppad av polisen och avkrävd legitimation. Något som inte är tillåtet enligt svensk lag, men som polisen gör ändå.
Det finns ingen lag om att man måste ha id-kort på sig i Sverige. Det finns alltså ingen rimlighet i polisens begäran om att man ska identifiera sig trots att man inte är misstänkt för något brott. Problemet är dock att om man inte vill visa upp legitimation för polisen så blir man omhändertagen eller gripen då det i det läget kan vara så att polisen har anledning att misstänka brott.
När det här sättet att arbeta framförallt riktar sig mot personer som kan tänkas vara utlänningar och invandrare blir det ett rasistiskt sätt att arbeta. Dessutom kringgår polisen lagstiftningen genom att påstå att man gör sig skyldig till brott som gratisåkning, cykling utan lyse och så vidare. Naturligtvis är de flesta påståenden om småbrott bara dumheter, men polisen kan därmed lagligen fortsätta sitt rasistiska arbete.

Sverige förvandlas på detta sätt genom polisens försorg till en slags polisstat, en stat där rasism driver delar av polisarbetet och vissa delar av befolkningen får finna sig i att bli stoppade och kontrollerade varhelst man är ute på gatorna. Det är helt oacceptabelt. Det är inte värdigt en rättsstat, inte värdigt en demokrati.

Polisens rasistiska arbete måste upphöra. Det är inte flyktingar och papperslösa som är de som är kriminella i Sverige, och polisen borde jobba med att minska brottsligheten, inte med att rasistiskt jaga och trakassera de människor som redan har det svårast.
Vårt samhälle slits redan isär av en rad orsaker. Polisens rasistiska arbete i projektet Reva är ytterligare en. Det är dags att sätta stopp för det. Dags att försöka bygga ett solidariskt samhälle för alla. Ett samhälle där även medmänsklighet och flyktingar får plats.

Anders Svensson

 

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.