Nya Moderaterna har blivit Nya Sverigedemokraterna

Tobias Billström är blond och blåögd. foto: Emilia Öije

Tobias Billström är blond och blåögd. foto: Emilia Öije

 

Samtidigt som Sverigedemokraterna fortsätter sin utrensning av partimedlemmar som gjort alltför rasistiska uttalanden öppet, verkar det numera fritt fram för Moderaterna att säga hur rasistiska saker som helst. Det är ironiskt att samma dag som nyheten kommer att SD utesluter ytterligare 12 medlemmar (inklusive partiledning i Göteborg), utbryter också skandalen runt den moderata migrationsminister Tobias Billströms klart rasistiska uttalande om att “blonda och blåögda” är trevliga och hjälpsamma. Motsatsen, de mörkhåriga och brunögda, är underförstått något vi ska vara misstänksamma mot. Men Tobias Billström får sitta kvar som högste ansvarige för den svenska flyktingmottagningspolitiken.

Ministern Tobias Billströms nyktra uttalande är också betydligt allvarligare än när ett gäng uppkomlingar till Sverigedemokrater fångas på film när de på fyllan häver ur sig rasistiska glåpord. Tobias Billströms negativa syn på flyktingar är heller ingen nyhet. Han har tidigare pratat om invandrare som “volymer”, inte individer. Och på moderatstämman 2009 jämförde Billström papperslösa flyktingar med mördare: kriminell som kriminell, ingen skillnad, menade han.

Mycket tyder på att Moderaternas allt mer invandrarkritiska politik är ett försök att vinna över väljare från Sverigedemokraterna. Det målet förklarades också helt öppet på moderatstämman förra helgen, då bland andra moderaten Ann Lewerentz sa i ett tal: “Hur får vi tillbaka gamla moderater som gått till Sverigedemokraterna?” (citerad i SvD).
Statsminister Fredrik Reinfeldt har själv bidragit till den rasistiska uppdelningen av vilka som får ses som riktiga svenskar med sitt uttalande om att arbetslösheten i Sverige inte är något problem för “etniska svenskar mitt i livet”.

Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.