“Nordkorea vill ha fred, men tvingas rusta för krig”

15 mars 2013

Förstasidan, Nyheter, Utrikes

USA inleder nya militärövningar med Sydkorea samtidigt som FN inför hårdare sanktioner mot Nordkorea. “Nordkorea säger upp vapenvilan från 1953 med önskan att driva fram ett riktigt fredsavtal”, skriver The Guardian. USA:s förre ambassadör Donald Gregg: “Sträck ut en hand till Nordkorea”.

I måndags inledde USA och Sydkorea en elva dagars gemensam militärövning med 13 000 marksoldater på gränsen till Nordkorea. Samtidigt genomför USA en separat två månaders militärövning med sin flotta utanför Nordkoreas kust.
Utöver dessa klara provokationer mot Nordkorea, har USA i förra veckan också drivit igenom nya och hårdare sanktioner mot Nordkorea i FN, något som slår mycket hårt mot det redan isolerade och allt fattigare landet där svält drabbar befolkningen hårt, samtidigt som den stalinistiska regimen roffar åt sig av det lilla som finns.

Den nya hårda FN-sanktionen som USA har drivit igenom, och som även Kina, ”Nordkoreas enda vän”, har röstat för, kommer som ett svar på att Nordkorea vägrar avbryta sina satellituppskjutningar och kärnvapentester.
Men som exempel på USA:s och FN:s dubbelmoral kunde Sydkorea den 30 januari i år skjuta upp en egen sattelit, med samma missilteknik som Nordkorea försöker utveckla, utan att FN hade några invändningar.

Nordkorea gör ingen hemlighet av att man försöker utveckla kärnvapen, och hur vidrigt det än är med kärnvapen, måste denna satsning förstås ur Nordkoreas eget perspektiv där regimen ser att det finns en klar hotbild från USA och Sydkorea.
Exemplet med hur det gick för Irak, som invaderades av USA 2003, trots att man hade öppnat upp sitt land för FN:s observatörer för att visa att man inte hade de massförstörelsevapen som USA påstod, kommer för alltid att uppmuntra diktaturer likt Nordkorea att hellre skaffa sådana vapen, än att inte göra det. Speciellt eftersom Nordkorea finns med på samma lista som Irak, tillsammans med Iran, som de tre länder som USA har pekat ut som ”ondskans axelmakter” och uttalat hotar att krossa. Vilket också skedde i Irak.

Hotet mot Nordkorea har också blivit tydligare söderifrån. Den 25 februari tillträdde Sydkoreas nya president Park Geun-hye, ledare för det konservativa partiet. Hon är dotter till den förre högerdiktatorn Park Chung-hee, som med USA:s stöd härskade över Sydkorea på 60- och 70-talet, och som tidigare hade en ledande roll som sydkoreansk officer i kriget mot Nordkorea.
Park Geun-hye har inte bara hyllat sin diktator till far och hans dåtida militärregim som ”det enda alternativet”, utan också ärvt en hel del av hans krigiska retorik mot Nordkorea. ”Under den nya presidenten Park Geun-hye har Sydkoreas försvarsministerium velat göra en styrkemarkering mot Nordkorea”, påpekar brittiska the Guardian (11/3). Sydkoreas militär har varnat regimen i Nordkorea med att man är beredda att ”utrota dem från jordens yta” ifall det blir krig.

Den av sanktioner och militära hot allt mer trängda stalinistiska regimen i Nordkorea har i sin tur svarat med samma hårda retorik mot Syd, och dessutom hotat USA med att man är redo att förvandla den amerikanska huvudstaden Washington till ”ett hav av eld” om det behövs.
”Nordkoreas retorik har nått en ny nivå av stridslystnad i och med sina hot om att attackera Amerika med kärnvapenmissiler. Men Nordkorea är fortfarande långt ifrån kapabelt att kunna göra allvar av ett sådant hot” skriver Donald Gregg, USA:s förra ambassadör i Sydkorea, i en debattartikel i New York Times (11/3), och menar att USA:s ledning inte ska överreagera nu.

I veckan har Nordkorea också formellt sagt upp den vapenvila med Sydkorea som tvingades fram 1953, vilket fått stor uppmärksamhet i världen och väckt förskräckelse på många håll. Det betyder dock inte att Nordkorea vill ha krig. Tvärtom:
”Nordkorea vill få fram ett formellt fredsavtal som sätter punkt för Koreakriget, istället för det 60 år gamla vapenstillestånd som i praktiken innebär att det fortfarande är krig mellan norra och södra halvan av Koreahalvön” förklarar the Guardian (11/3), och fortsätter:
”Nordkorea vill också ha säkerhetsgarantier, direkta diplomatiska förbindelser med Washington (USA har fortfarande inte erkänt Nordkoreas existens och för ingen dialog med landet), ett erkännande som en kärnvapenmakt (bland många andra i världen), samt att USA ska kalla hem de 28 500 amerikanska soldater som står stationerade i Sydkorea.”

De amerikanska baserna med soldater i Sydkorea finns kvar sedan kriget mellan Nord och Syd 1950-53, i vilket USA under FN-flagg skickade 330 000 soldater och oräkneliga ton bomber för att stödja de antikommunistiska krafterna i Syd, mot den maoistiska revolutionsarmén i norr, som stöddes av Kina och Sovjet.
Det var ett krig i vilket uppskattningsvis 2 miljoner koreaner dödades, inklusive civila, och som avslutades 1953 med att stormakterna USA, Kina och Sovjet kom överens om att dra upp en gräns längs med den 38:e breddgraden då en vapenvila antogs, men alltså fortfarande ingen formell fred.
Världshandelsblockaden mot Nordkorea har pågått i 63 år, sedan kriget bröt ut 1950, och med åren bara blivit hårdare och hårdare.

”Sträck ut en hand till Nordkorea” skriver USA:s förra ambassadör i Sydkorea Donald Gregg i den tidigare nämnda debattartikeln i New York Times, och fortsätter: ”Jag tror att Kim Jong-un försöker få fram en seriös dialog med Washington, men att han kommer att fortsätta arbeta för att utveckla nordkoreanska kärnvapen om han inte snart blir övertygad om att USA inte utgör något hot.”
Donald Gregg lyfter också fram den afroamerikanske basketspelaren Dennis Rodmans februaribesök hos Kim Jong-un i Nordkorea som det mest positiva som hänt i relationerna mellan USA och Nordkorea på länge, även om det inte var något officiellt besök å USA:s vägnar.

Dennis Rodman, som var inbjuden att spela basket i Nordkorea, har kritiserats och förlöjligats i amerikanska media för att han reste dit. Rodman har också gjort en del dumma uttalanden, som att påstå att diktatorn Kim Jong-un är ”en schysst kille”.
”Men” skriver Donald Gregg i sin debattartikel: ”Jag tror att man ska ta på allvar det budskap som Dennis Rodman tog med sig från Kim Jong-un till president Obama: Han vill att du ska ringa honom och prata.”

Nordkorea är en vidrig stalinistisk diktatur som förtrycker sitt folk, vilket världssamfundet med rätta ska fördöma. Världssamfundet måste också verka för att Nordkorea avstår från att utveckla kärnvapen.
Men det uppnås inte genom utökade sanktioner, vägran att föra en diplomatisk dialog med landet, samt en ökad och allt mer hotfull militär omringning av Nordkorea. Det är något som bara driver den nordkoreanska regimen att vilja visa tänderna och skälla allt högre likt en hund trängd i ett hörn.

Per Leander

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.