Maramö: Första gången tragedi – andra gången fars

02 mars 2013

Fokus, Förstasidan, Inrikes, Nyheter

Sedan bildandet av Alliansen hemma hos Maud Olofsson för snart tio år  sedan har borgarna festat upp det dukade smörgåsbordet. När den nya centerledaren Annie Lööf bjuder in på nytt finns inte mycket annat kvar än att grilla korv, menar Per Leander.  Det är en trött Allians vars enda chans att behålla makten är att Socialdemokraterna verkar ännu tröttare.

“Historien upprepar sig alltid. Först som tragedi, sedan som fars.” Det brukar heta så, och det brukar stämma. Nästa år är det inte bara valår utan dessutom tio år sedan Alliansen, ursprungligen ”Allians för Sverige”, bildades sommaren 2004 hemma hos dåvarande centerpartiledaren Maud Olofsson i den västerbottniska byn Högfors. Det blev början för den borgerliga valsegern 2006 och slutet för Sverige som välfärdsstat. Således en tragedi.
Nu, mitt i snålvintern 2013, när den nya centerpartiledaren Annie Lööf bjuder in de borgerliga partiledarna till ett nytt alliansmöte i sin hemby Maramö i Småland för att ta nya tag inför nästa val, upprepar sig historien som en fars. Men så värst roligt är det inte.

När Alliansen bildades i Högfors 2004 hade de fyra borgerliga partierna, oavsett vad man tycker om deras politik, i alla fall några framtidsvisioner, och framför allt en tro på att de tillsammans skulle kunna ta makten från de redan då trötta och visionslösa Socialdemokraterna.
När de fyra alliansledarna samlas idag, nästan tio år senare i Annie Lööfs föräldrahem i Maramö, har de ingenting att komma med annat än att förklara att de fortfarande är bästa vänner och att de vill behålla makten efter nästa val.
Mest uppmärksamhet i media fick alliansledarna när de grillade korv, och det var inte för att det var ett välregisserat pr-trick att försöka framstå som folkliga, utan för att det helt enkelt inte förekom något intressantare vid mötet i Maramö.
När Alliansen vann valet 2006 och tog över efter socialdemokraterna, var det en viss sanning i Göran Perssons påstående att borgarna fick ta över ett dukat smörgåsbord. Ett smörgåsbord som de bjöd in sina kapitalistvänner till och snabbt festade upp så att det idag inte längre finns något kvar.
Kakan delades, men inte rättvist, utan de som redan hade mycket fick ännu mer av det goda. En stor del av den offentliga verksamheten och de statliga bolagen såldes ut. Svenska folkets gemensamma egendom blev privat egendom för ett fåtal.

Alliansen gick till val 2006 framför allt med löfte om att utrota arbetslösheten. Men idag är arbetslösheten större än i mannaminne, samtidigt som a-kassan och andra socialförsäkringar har urholkats av den borgerliga politiken. ”Utanförskapet”, som borgarna också lovade att de skulle göra något åt, är därmed större än någonsin.
Bidrag till sjuka och fattiga har dragits in, samtidigt som nya lyxbidrag infördes för de rika, vilket får finansieras av dem som har det sämst. Sjukvården är i kris. Redan under årets två första månader har det uppmärksammats stort i media hur flera sjukhus i landet tvingat stänga flera avdelningar på grund av överbelastning och infört så kallat stabsläge, där allt utom akutvård ställs in och skjuts upp.
Och privatiseringen av vården har lett till att bara de patienter som är lönsamma får en värdig vård.

Bostadsbristen i Sverige är idag enorm, inte minst eftersom borgarna har privatiserat en stor del av allmännyttans bostadsbolag och förespråkar orimligt höga marknadshyror. Men bostadsbristen märks inte i Annie Lööfs föräldrars stora hus i Maramö ute på småländska slätten, där det fanns gott om plats för de fyra partiledarna att sova över hemma hos mamma och pappa Lööf.
”Gös från sjön Bolmen bjuds det till middag! Lunchen med isterband var från Vaggeryd” skriver Annie Lööf på sin twitter, och lägger stolt till hashtagen #närproducerat.

Men i själva verket har den politik som centern och allianspartierna för inte alls gynnat den närproducerade maten eller småbönderna.
På tio år har antalet mjölkbönder halverats i Sverige, från drygt 10 500 mjölkbönder år 2002, till 4 992 mjölkbönder idag. Samtidigt har importen av mejeriprodukter från utlandet mer än fördubblats, enligt statistik från LRF.
Köttimporten stiger också på svenska småbönders bekostnad. Men var köttet egentligen kommer ifrån, eller till och med vad det är för kött i köttet, det vet vi ju numera att vi inte längre kan veta, efter de senaste veckornas avslöjanden om hästköttskandaler i EU.

Nu faller i alla fall allianspartierna i opinionsmätningarna och två av partierna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, ser ut att kunna åka ut ur riksdagen.
Om den numera allt tröttare Alliansen ska ha chansen att vinna valet 2014 beror det på att socialdemokraterna möjligen är ännu tröttare idag än vad de var 2006.
Det intressantaste med mötet i Maramö var kanske trots allt den där korvgrillningen. För man undrar ju, i dessa dagar, om korvarna var gjorda på hästkött.

Och ja, vad betyder egentligen ortnamnet Maramö? Enligt Staffan Fridell, professor i Nordiska språk vid Uppsala universitet, är det ett gammalt vikinganamn som betyder ungefär Hästgården.

Per Leander

 

 

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.